Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Zöldeken és a liberális FDP-n múlik, hogy ki lesz a kancellár Németországban

Filipp Dávid

2021.09.27. 18:00

Tegnap zajlottak a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások. Hajszál híján, de a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. Németországra most hosszú koalíciós tárgyalások várnak. A 888.hu érdeklődésére Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta, hogy végül Olaf Scholz (SPD) vagy Armin Laschet (CDU/CSU) lesz a kancellár, amit a két kisebb párt, azaz a Zöldek és a liberális FDP fog eldönteni.

 

888.hu: Az SPD nyerte meg a választást, vagy a CDU/CSU veszítette el azt?

Szikra Levente: A legpontosabbak akkor vagyunk, ha úgy fogalmazunk, hogy egyik sem. Ezt a választást

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt nyerte meg, akinek személye nélkül az SPD valahol a harmadik hely környékén végzett volna.

Felmérések szerint a pártra szavazók fele nyilatkozta azt, hogy kizárólag Scholz jelöltsége miatt választotta az SPD-t. Persze ettől még nem kevésbé fájdalmas a vereség a CDU/CSU számára, amely korábban soha nem kapott 30 százalék alatti szavazatarányt. Kijelenthető, hogy megszűnt a német politika hagyományos kétosztatúsága, és a pártrendszer jelentős mértékben töredezetté vált.

Szikra Levente

888.hu: Angela Merkel személye, illetve politikája (járványkezelés, migráció stb.) mennyire járult hozzá a CDU történelmi vereségéhez?

Szikra Levente: Angela Merkel Németország és a CDU történetében is az egyik legeredményesebb politikus. Ha a várakozásoknak megfelelően elhúzódik a kormányalakítás, akkor előfordulhat, hogy Helmut Kohl rekordját megdöntve Merkel lesz a leghosszabb ideig kormányzó kancellár a történelemben. Ennek ellenére számos vitatható döntés kapcsolódik a nevéhez, fontos szimbolikus pontokon tolta balra a kereszténydemokrata pártot. Ide sorolható az atomerőművek leállítása, a migránsok tömeges beengedése vagy az azonos neműek házasságának bevezetése. A kancellár centrista politikája sok jobboldali szavazót elidegenített, miközben középen állókat és baloldaliakat magához vonzott, azaz

Merkel megváltoztatta a CDU/CSU szavazóbázisát.

Ez azonban azzal járt, hogy az újabb szavazók nagy része számára csereszabatos maradt a balközép pártokkal is a kereszténydemokrata pártszövetség. Ennyiben az ő politikája is közrejátszhatott a szavazatvesztésben, ugyanakkor meglátásom szerint sokan voltak, akik épp azért fordultak el a CDU/CSU-tól, mert már nem Merkel volt a jelöltjük. Ebből következően az eredményhez a CDU új vezetése és Merkel politikai öröksége egyaránt hozzájárult. Megjegyzem, hogy ahogy a legtöbb sokáig kormányzó politikus, úgy Merkel sem tudott jól felépíteni egy kellően sikeres utódjelöltet.

888.hu: 2017-hez képest több mint 2,7 millióan szavaztak a CDU helyett más pártra. Ez mennyiben köszönhető annak, hogy elvesztette a párt a karakterét, keresztény-konzervatív kormányzás helyett zöld- és liberális politikát folytatott?

Szikra Levente: Részben ennek köszönhető, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a CDU/CSU két szék között a pad alá esett. A migrációs válság óta ugyanis folyamatosan két irányba veszített támogatókat a pártszövetség: városi szavazóik jelentős része a Zöldek irányába mozdult (őket próbálta követni és visszaszerezni a Merkel-féle pártvezetés), miközben a vidéki és főleg a kelet-németországi bázisból sokan az AfD-nél kerestek új politikai otthont. A kereszténydemokraták megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy melyik irányba húzódjanak tovább, ugyanakkor a pártelit a centrumpolitizálás fenntartása mellett döntött. Ez azonban a középen álló szavazók számára csereszabatossá tette a CDU/CSU-t az SPD-vel, a Zöldekkel és a liberális FDP-vel szemben is, így sokan Laschet gyenge kampánya miatt a sokkal kiszámíthatóbb és unalmasabb, de kevesebbet hibázó Scholz mellé álltak.

888.hu: Meddig húzódhatnak el a koalíciós tárgyalások? Milyen koalíció jöhet létre Németországban?

Szikra Levente: Várhatóan elhúzódó koalíciós egyezkedések következnek. Az SPD első helye bő egy százalékon múlt, így a szoros eredményre hivatkozva a CDU/CSU is magának követeli a kormányalakítás jogát. Azt, hogy

végül Scholz vagy Laschet lesz a kancellár, a két kisebb párt, azaz a Zöldek és a liberális FDP fogja eldönteni, ugyanis nélkülük csak a nagykoalíció lehetne többségképes az új Bundestagban, amelynek fenntartásához azonban sem az SPD-nek, sem a CDU-nak nincs már kellő politikai akarata.

Az AfD-vel való együttműködést továbbra is minden párt kizárja, a szélsőbaloldali Die Linke pedig annyira rosszul szerepelt, hogy vele együtt sem tudna létrejönni egy tisztán baloldali koalíció. Ebből következően a két, matematikai és politikai realitással egyaránt rendelkező opció az SPD–Zöldek–FDP együttműködés (a pártok színei alapján jelzőlámpa-koalíció), illetve a CDU/CSU–Zöldek–FDP együttműködés (a karibi ország zászlajának színeiről elnevezve Jamaika-koalíció). A helyzetet nehezíti, hogy a Zöldek az SPD-t, a liberálisok viszont a kereszténydemokratákat választanák szívesebben, így a kettejük megegyezésén is múlik, melyik nagypárttal fognak össze. Megjegyzendő, hogy az FDP nem tekinthető a Nyugaton megszokott progresszív liberalizmus képviselőjének, hanem a szabadpiac támogatása és a klasszikus liberalizmus a programjának alapja. Ezért is preferálják a jobboldallal való koalíciót, hiszen a progresszív és az állami újraelosztás növelését hirdető baloldallal kevésbé tudnak együttműködni.

888.hu: Amennyiben Olaf Scholz lesz a kancellár, az milyen hatással lesz majd a német–magyar kapcsolatokra?

Szikra Levente: Olaf Scholz a szociáldemokraták centrista csoportjához tartozik, mérsékelten baloldali, így politikája nem tér el nagyon Merkelétől. A német–magyar viszonyra vélhetően nagyobb hatással lesz a Zöldek várható kormányzati részvétele, hiszen ők ideológiai alapon erősen kritikusak Magyarországgal szemben. Az FDP a kormányon belül határozottan fogja képviselni a német gazdaság érdekeit, így a hagyományosan jó magyar–német gazdasági kapcsolatok védelmet jelenthetnek a legdurvább ideológiai támadásokkal szemben. Ennek ellenére kijelenthető, hogy egy esetleges Scholz-kormánnyal hűvösebb viszonyt tud majd kialakítani a magyar vezetés, mint Merkellel.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Újabb bravúrra készül az elmúlt években ténylegesen hihetetlen és sikeres történetet író magyar labdarúgó-válogatott. Hétfőn este a Puskás Arénában csak egy aprócska pontot kell szerezni Olaszország ellen ahhoz, hogy a csapat bejusson a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Persze az sem lenne nagy baj, ha az angolok és a németek után az olaszok skalpját is megszereznénk.

Fidesz-győzelem a miskolci időközi választáson

Időközi választást tartottak vasárnap Miskolc 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületében. A választáson óriási fölénnyel, a szavazatok 56,24%-nak megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyert.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére