Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megérkeztek Kínába a WHO szakértői a vírus eredetének felkutatására

888.hu/MTI

2021.01.14. 09:54

Megérkezett a közép-kínai Vuhanba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői csoportja csütörtökön – adta hírül a kínai székhelyű CGTN nemzetközi hírcsatorna.

A tíz főből álló kutatócsoport tagjai Szingapúron keresztül repültek a koronavírus-járvány legelső ismert gócpontjának számító Vuhanba, ahol először kéthetes karanténba kell vonulniuk, mielőtt munkához látnának. A szakértők kínai kutatókkal együttműködve vizsgálják majd a koronavírus eredetét, válaszokat keresve egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett át emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A szakértők érkezésének dátumát a hét elején tették közzé, alig egy héttel azután, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély csalódottságát fejezte ki, mert Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója tájékoztatása szerint a vízumokkal volt gond, ám a kínai külügyminisztérium szóvivője egy nappal később közölte: nem csupán vízumproblémákról volt szó, de folyik az egyeztetés.

A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményéről nem tettek közzé érdemi információt.

Kína mindeközben jelenleg a legsúlyosabb járványhullámmal küzd azóta, hogy a vírus országos terjedését tavaly áprilisra a szigorú intézkedéseknek köszönhetően nagyrészt megfékezték. A nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint az előző napon 124 új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet regisztráltak: 81-et az északi Hopej, 43-at pedig az északkeleti Hejlungcsiang tartományban. A külföldről érkező koronavírusos betegekkel együtt szerdán a napi esetszám 138 volt – a legmagasabb tavaly március eleje óta. Szerdán 78 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak. A bizottság csütörtökön egy halálozásról is beszámolt – erre a kínai szárazföldön utoljára tavaly májusban volt példa.

Hopej tartományban már három várost zártak le a vírus terjedésének megfékezése érdekében, és széles körű tesztelést végeznek a fertőzöttek kiszűrésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére