Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Vatikán szerint nincsenek titkok XVI. Benedek lemondása körül

Vincze Viktor Attila

2017.03.14. 16:58

Federico Lombardi SJ, aki 2016-ig a Szentszék sajtóközpontját és a Vatikáni Rádiót vezette, nyilatkozott egy olasz érsek állításai kapcsán, aki nemzetközi nyomást feltételezett XVI. Benedek pápa lemondása hátterében.

XVI. Benedek pápa nem nyomás hatására mondott le, és nincs felderítésre váró titok a háttérben – jelentette ki Luigi Negri emeritus ferrarai érsek feltételezéseire reagálva Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Alapítvány elnöke, a Vatikáni Sajtóközpont korábbi igazgatója.

Lombardi a Szentszékhez közeli Il Sismografo olasz portálon reagált az interjúra, melyben Luigi Negri érsek arról beszélt: „Vatikánon belüli és kívüli erőket” sejt XVI. Benedek lemondása hátterében - írja a Magyar Kurír, a zenit.org alapján.

Az érsek szerint Benedek pápa „hatalmas nyomásnak volt kitéve” az Obama-adminisztráció részéről.

Lombardi, aki 2013 februárjában, tehát Benedek pápa lemondása idején a Szentszék szóvivője volt, úgy véli, hogy Negri érsek állításai „felesleges zűrzavart” okoznak.

Lombardi azt javasolja mindenki számára, hogy  térjen vissza XVI. Benedek saját szavaihoz, melyeket a bíborosokhoz intézett, illetve amelyek megjelentek a Peter Seewalddal folytatott beszélgetéseit tartalmazó interjúkötetben. 

XVI. Benedek ezek szerint megerősítette, hogy teljes szabadságban és a felelősséget vállalva döntött a lemondás mellett, és nincs semmilyen felderítésre váró titok a háttérben”.

Lombardi hangsúlyozta: „Mindig is azt gondoltam, hogy XVI. Benedek olyan ember, aki az igazságot részesíti előnyben.”

 

Az emeritus pápa bár rendkívül éles elméjében, fizikailag törékeny. Ezért négy évvel ezelőtt már nem volt képes rá, hogy hosszadalmas nyilvános eseményeken, hosszú audienciákon, találkozókon, szinódusi gyűléseken vegyen részt, még kevésbé arra, hogy apostoli utakra induljon vagy meglátogassa plébániáit.  Mivel tiszta a gondolkodása, már négy évvel ezelőtt világosan látta ezt, és azt gondolta, ez gondot jelent az Egyház közössége számára ezért mondott le.

- mondta Lombardi , aki szerint nem kell azt feltételezni, hogy az Atlanti-óceán túloldaláról rettenetes nyomás nehezedett rá.

Megnyugodhatunk abban, hogy a lemondás egy igen bölcs és ésszerű döntés volt, Isten és az emberek előtt egyaránt

- tette hozzá Federico Lombardi. 

A Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Alapítvány elnöke szerint  XVI. Benedek már válaszolt minden az ügyre vonatkozó kérdésre, és az ő válaszait személy szerint, ő el is hiszi neki.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére