Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A választások óta ugyanolyan népszerû a cseh kormánypárt

Bokor Gábor

2018.09.28. 13:03

Egy pénteki felmérésbõl kiderült, hogy majdnem egy évvel a tavaly októberi parlamenti választások után továbbra is az ANO mozgalom a legnépszerûbb Csehországban.
PRÁGA, 13:03

Egy pénteki felmérésből kiderült, hogy majdnem egy évvel a tavaly októberi parlamenti választások után továbbra is az ANO mozgalom a legnépszerűbb Csehországban.

A CVVM közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint az Andrej Babis vezette mozgalom szeptemberben 30 százalékos támogatottsággal ismét parlamenti választást nyerne. A második helyen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) végezne 14 százalékkal, míg a harmadik helyet a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) foglalná el 12 százalékkal.

A 2017 októberében tartott voksoláshoz viszonyítva az ANO fél százalékponttal, az ODS 2,5 százalékponttal, míg a CSSD 4,5 százalékponttal erősödött. A kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) népszerűsége a tavalyi 7,5 százalékról 10,5 százalékra emelkedett. 

A parlamenti alsóházba tavaly bejutott kilenc párt közül az utóbbi hónapokban háromnak a támogatottsága nem éri el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt: 

  •  a Kereszténydemokrata Unió - Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL),
  • a TOP 09 párt,
  • és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt.

A parlamenti küszöb közelébe esett vissza az Igazságosság és Közvetlen Demokrácia (SPD) támogatottsága is. A választásokon való részvételi hajlandóság szeptemberben 63 százalékos volt, ez lényegében változatlan.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére