Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Trump-kormány megfontoltan közelít a környezetvédelemhez

Forisek Ádám

2017.05.12. 09:58

Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója csütörtökön Alaszkában az észak-sarki térség országainak külügyminisztereit arról biztosította, hogy Amerika nem sieti el környezetvédelemmel kapcsolatos döntéseit.
WASHINGTON, 09:58

Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója csütörtökön Alaszkában az észak-sarki térség országainak külügyminisztereit arról biztosította, hogy Amerika nem sieti el környezetvédelemmel kapcsolatos döntéseit.– írja az MTI.

A megbeszélésen az Egyesült Államok mellett Oroszország, Kanada, Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia és Izland külügyminiszterei vettek részt.

A konferencia az 1991-ben alakult Északi-sarkvidéki Tanács kétévente megrendezett szokásos ülése volt, amelyre rányomta bélyegét Donald Trump környezetvédelmi kérdésekben tanúsított szkepticizmusa és az amerikai kormány esetleges kilépése a 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezményből.

Ez az egyezmény többek között elköteleződést jelent a fosszilis energiahordozók kivezetésére, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Ezt – az egyezmény irányelve alapján – a megújuló energiaforrásokon alapuló gazdaság fokozatos növelésével érnék el a nemzeti kormányok.

Az amerikai külügyminiszter tájékoztatta kollégáit, hogy a Trump-kormányzat jelenleg még áttekinti a környezetvédelemmel, s ezen belül is elsősorban a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémákat, és nem sieti el a döntéseket.

Nagyra becsüljük, hogy mindegyiküknek megvan a saját álláspontja, mi is meg fogjuk hozni a mi döntéseinket, amelyek az amerikai érdekeket tükrözik majd"

– fogalmazott Tillerson. 

Finnország külügyminisztere, Timo Soini dicsérte az Egyesült Államok szerepét az Északi-sarkvidéki Tanácsban, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy a párizsi klímavédelmi egyezmény fontos eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben. 

A konferencia résztvevői a párizsi klímaegyezményt zárónyilatkozatukban is megemlítik, s felszólítják az egész nemzetközi közösséget az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására. 

A globális felmelegedés folyamata különösen érzékelhető az Északi-sarkvidéken: olvadnak a jéghegyek és kiolvad a permafroszt, vagyis a nagyobb mélységig tartósan fagyott állapotban lévő talaj is.

Az Északi-sarkvidéki Tanács tagállamai emellett csütörtökön egyezményt írtak alá a térségre vonatkozó tudományos eredmények és adatbázis megosztásáról, és megállapodtak a további közös kutatásokban is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére