Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Trump-hatás: ötvenéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban

Békési Marcell

2019.12.06. 19:00

Az USA köröket ver a nyugat-európai országokra. A leglátványosabb javulás ráadásul a feketék körében tapasztalható: szinte sosem volt még ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta a körükben az elmúlt száz évben.

Úgy tűnik, Donald Trump protekcionista gazdaságpolitikája hozza a várt eredményt.

A 2016-os elnökválasztás után Trump olyan helyzetben vette át az országot, hogy egyre több kétkezi munkás vesztette el a munkáját a nagyvállalatok Mexikóba vagy Kínába költözése miatt.

A tendenciát viszont nagyon rövid időn belül megfordította az elnök, és ma már tömegével jönnek létre új munkahelyek az Egyesült Államokban.

3,5 százalékos munkanélküliségi rátához szintén hozzá kell tenni, hogy ennek mindössze 20 százaléka a hosszú távúnak számító munkanélküliség, vagyis a munkanélküliek négyötöde is három hónapon belül kap új állást.

A 300 milliós USA ráadásul úgy tudja folyamatosan csökkenteni az arányt, hogy az országot a nyugat-európai országokhoz hasonlóan súlyosan érinti a migráció kérdése – vagyis hogy tömegével érkeznek szakképzés nélkül emberek a harmadik világból a piacra – és

az ehhez hasonló országokban az EU-ban – például Franciaországban, Svédországban vagy akár Finnországban – 6-12% között mozog a munkanélküliségi ráta.

Tehát Donald Trump valamit nagyon jól csinál.

Az MTI jelentése szerint számokban ez a következőképp néz ki:

  • Novemberben a privátszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma 266 ezerrel, tíz hónapja a legnagyobb mértékben nőtt a BLS közleménye szerint.
  • A munkanélküliség ráta 3,5 százalékra, ötvenéves mélypontra csökkent novemberben az előző havi 3,6 százalékról annak ellenére, hogy a piac változatlan munkanélküliségi rátát várt novemberre.
  • Az előző hónapban, októberben 156 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a piac novemberre 186 ezres növekedést várt. A foglalkoztatás növekedése az idén eddig havi 180 ezres átlagot ért el.
  • A legnagyobb növekedés az egészségügyi és technikai szolgáltatásokban volt novemberben, de a feldolgozóiparban is nőtt a foglalkoztatottak száma.
  • Az egészségügyben 45 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban az elmúlt 12 hónapban 414 ezer munkahely jött létre.
  • A szakmai és technológiai szolgáltatásokban 31 ezer új munkahely létesült novemberben és 278 ezer 12 hónap alatt.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Autód is van: náci-e vagy?

Autód is van: náci-e vagy?

Az Extinction Rebellion szerint már az autósok is nácik.

Conor McGregor is Trump-rajongó

Conor McGregor is Trump-rajongó

Conor McGregor coming outolt, Donald Trumpot az USA egyik legnagyobb elnökének tartja. A Twitteren már alig látszik a tartalom a libsi könnyóceán miatt.

Lemondhat az Öt Csillag Mozgalom vezetője

Lemondhat az Öt Csillag Mozgalom vezetője

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter jelentős bejelentésre készül pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerdai vezetőségi ülésén, feltételezhető, hogy lemond a párt irányításáról – jelentette az olasz sajtó. A döntés a január 26-i tartományi választások eredményét és a kormány sorsát is befolyásolhatja.

Két bombamerénylet történt Svédországban egyetlen éjszaka alatt

Két bombamerénylet történt Svédországban egyetlen éjszaka alatt

A kormány szerint a robbanószerkezeteket „rasszista indíttatásból” helyezték oda a „szélsőjobboldali svédek”. Életszerűen hangzik.

A Brexit után is maradhatnak az Egyesült Királyságban az EU-s állampolgárok

A Brexit után is maradhatnak az Egyesült Királyságban az EU-s állampolgárok

Módosításokkal hagyta jóvá kedd éjjel a Lordok Háza – londoni parlament felső kamarája – a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére