Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A történelem legnagyobb adatkiszivárgásának bejelentésére készül a techóriás

888.hu

2016.09.22. 16:58

A Yahoo nagy bejelentésre készül. A cég több száz millió ügyfelének adatait lophatták el.
KALIFORNIA, SANTA CLARA, 16:28

A Yahoo nagy bejelentésre készül. A cég több száz millió ügyfelének adatait lophatták el.

Augusztusban a Motherboard online hírportál arról számolt be, hogy mintegy 200 millió Yahoo-felhasználó adatait adták el hekkerek a dark weben. Akkor még a cég mindössze annyit reagált a hírre, hogy

tudatában van az állításoknak."

Csütörtökön Kara Swisher, a techipar egyik legelismertebb újságírója arról számolt be a Recode című szaklapnak, hogy Yahoo-s forrásai szerint az óriáscég arra készül, hogy beismerje az adatok ellopását. Az említett források nem mondtak konkrét számokat a kiszivárogtatás méreteit illetően, mindössze annyit állítottak, hogy az adatok kiszivárgása "széleskörű és súlyos".

A Yahoo még nem reagált a sajtó által küldött, az üggyel kapcsolatos kérdésekre.

A Motherboard cikke szerint a hekker – akinek a birtokába kerültek az ellopott adatok – 3 bitcoinért adta el azokat (egy bitcoin akkoriban 1860 dollárt ért). A hekker elmondta a technológiai szaklap újságírójának, hogy az adatok ellopása még 2012-ben történt. A történet azóta sem került nyilvánosságra. Az eltulajdonított adathalmazban felhasználónevek, jelszavak, születési dátumok és e-mail címek találhatóak.

Az adatok kiszivárgása több millió felhasználót érint és azért lát most napvilágot, mert nemrég kezdett el más cégeket is érinteni a probléma, például a LinkedInt, a MySpace-t és a Tumblr-t. Mivel a hekkerek megszerezték a jelszavakat, számos felhasználó más oldalakon levő fiókjai is veszélybe kerültek, ugyanis sokan ugyanazt a jelszót használják több oldalhoz is.

Az átlagos felhasználókon kívül több híres vagy ismert személynek is behatoltak a Twitter-fiókjába, például Mark Zuckerbergnek és Drake-nek is. Azonban ebben az esetben nem beszélhetünk a fiók feltöréséről. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a régi jelszavak variációjával tudtak belépni a Twitter-fiókokba.

A botrány szele kellemetlen időpontban legyinti meg a Yahoo-t. A cég ugyanis most készül eladni legfontosabb üzletágait a Verizonnak. Ez egy kis híján 5 milliárdos üzlet – lenne.

Egy átlagos felhasználó nem tudja kivédeni az ilyen típusú adatszivárgásokat, de az egyedi, különleges jelszavakat használatával megelőzhetőek a hasonló esetek. Érdemes minden egyes oldalhoz és szolgáltatáshoz is más-más jelszót használni.

(Buisness Insider, Motherboard)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére