Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A törökök eldöntötték: 2023-ban akarnak EU-tagok lenni

888.hu

2016.08.19. 18:28

Törökország EU nagykövete felfedte a törökök kártyáit egy német lapnak adott nyilatkozatában: a céljuk, hogy a török köztársaság 100. évfordulóján az európai közösség teljes jogú tagjává váljanak.
BRÜSSZEL, 18:28

Törökország EU-nagykövete felfedte a törökök kártyáit egy német lapnak adott nyilatkozatában: a céljuk, hogy a török köztársaság 100. évfordulóján az európai közösség teljes jogú tagjává váljanak.

A török kormány 2023-ban szeretne csatlakozni az EU-hoz. Csúcs lenne, ha a hazám addigra tag lehetne."

– nyilatkozta a Die Welt című német lapnak Selim Yenel, Törökország EU-nagykövete egy pénteken megjelent interjúban. Hosszú távon elfogadhatatlan, hogy Törökország nem tagja a közösségnek – tette hozzá.

Az interjú azután látott napvilágot, hogy Németország európai ügyekért felelős minisztere kijelentette: Törökországnak még hosszú és fáradtságos utat kell megtennie ahhoz, hogy polgárai vízummentesen utazhassanak az EU-n belül, hát még a tagsághoz.

Michael Roth szerint az EU-Törökország megállapodás egyértelmű: ahhoz, hogy a törökök vízummentességet kapjanak, 72 kritériumot kell teljesíteniük.

Törökország szerint ők eleget tettek kötelezettségeiknek. Érdemes megemlíteni, hogy 2015 eleje óta 2016 márciusáig több mint egymillió migráns érte el a görög partokat. Az egyezmény március huszadikán lépett érvénybe és azóta több mint tízezren értek partot Görögországban. A paktum tehát igen eredményes, azonban a döntéssel az EU egyben megkötötte a saját kezeit.

Roth szerint azonban Törökország nemcsak a migránsok visszatartását vállalta, hanem egy 72 pontból álló lista teljesítését is.

Törökország hosszú és nehéz út előtt áll. Amíg nem teljesítik a listán szereplő összes pontot, addig szó sem lehet vízumliberalizációról."

– mondta a miniszter. Tény, hogy a törökök eddig nem teljesítették az összes feltételt. Az EU főleg azt sérelmezi, hogy a terrorellenes törvény túl tágan értelmezi a terrorizmust és a terrorista cselekmények fogalmát. Brüsszel szerint a törvény arra is alkalmas, hogy ellenzékieket börtönözzenek be terrorizmus vádjával. A török elnök számos alkalommal kijelentette, hogy "esze ágában sincs megváltoztatni a törvényt".

Magas rangú török politikusok június óta heti szinten üzengetnek EU-s partnereiknek az európai lapokban. Legutóbb Mevlüt Çavusoglu török külügyminiszter fenyegetőzött a Bild című német lap hasábjain, hogy ha októberre nem kap vízummentességet 80 millió török állampolgár, akkor annyi az EU-Törökország paktumnak.

Nem akarok beszélni a legrosszabb eshetőségről, de az tisztán látszik, hogy vagy egyszerre teljesítjük a vállalásainkat, vagy félretesszük mindet."

– mondta a török külügyminiszter a hétfőn megjelent interjúban.

Törökország 1999 óta EU-tagjelölt. Az amúgy is lassan haladó csatlakozási tárgyalások szinte teljesen leálltak az Erdogan elleni meghiúsult puccskísérlet óta, valamint Törökország saját területén, a kurdok ellen folytatott hadjárata sem kedvezett a folyamatnak.

(DW)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére