Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A törökök egy idõre megkegyelmeztek Európának

Horváth József György

2016.09.04. 17:28

A török kormány már nem ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió legkésõbb októberben eltörölje a török állampolgárok vízumkötelezettségét - írta a Welt am Sonntag címû német lap vasárnap.
BERLIN, 17:28

A török kormány már nem ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió legkésőbb októberben eltörölje a török állampolgárok vízumkötelezettségét — írta a Welt am Sonntag című  német lap vasárnap.

Az újság magas rangú török kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette, Ankara számára nem lenne gond, ha novemberig vagy decemberig elhúzódna az ügy, de ahhoz ragaszkodik, hogy Törökország még az idén megkapja az uniós vízummentességet.

Hogy ez miért számít ideiglenes megkegyelmezésnek? Ne legyen kétségünk afelől, hogy Törökországban az alvilág már nagyban nyomja a hamis török útleveleket, amiket jó pénzért a menekülttáborokban feltorlódott migránsok között fognak szétosztani. Nem tudni, hogy a török kormány mennyire fog asszisztálni ehhez, de ha továbbra is a tőlük megszokott stílusban politizálnak, akkor most jön még csak a fekete leves. Két legyet egy csapásra: megszerzik vízummentességet, és még jelentős számú migránstól is megszabadulnak. Azoktól a migránsoktól, akiket az unió pénzéből kéne a táborokban ellátniuk. #köszerdogan...

A vízumkötelezettség eltörlésének egyik még nem teljesített feltétele a terrorizmus elleni harcról szóló török törvények módosítása az uniós elvárásoknak megfelelően. A Welt am Sonntag a kérdésről zajló tárgyalások menetét ismerő brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy közeledtek az álláspontok az ügyben.

Az utóbbi hetekben kialakult feszültség után békülékeny hangot ütött meg a török EU-ügyi miniszter, Ömer Celik is, aki szombaton részt vett az uniós külügyminiszterek pozsonyi találkozóján, és német sajtóbeszámolók szerint a megbeszélés után tartott tájékoztatón hangoztatta, hogy országa a vízummentesség ügyétől függetlenül is kitart a menekültválság közös kezeléséről az EU-val kötött megállapodás mellett.

Hasonlóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár is, aki vasárnap a kínai Hangcsouban a G20 csoport csúcstalálkozójának szünetében Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott megbeszélése után német sajtóbeszámolók szerint azt mondta, lehetőség mutatkozik arra, hogy "pozitív kimenetele" legyen az EU-Törökország megállapodással kapcsolatban zajló tárgyalásoknak, de a folyamat több hétig is eltarthat.

Enyhülhet a német-török kapcsolatokban annak révén keletkezett feszültség is, hogy a német szövetségi parlament (Bundestag) június elején  népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat. A török vezetés erre válaszul megtagadta a Bundestag képviselőinek, hogy meglátogassák az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció műveleteiben részt vevő német katonákat a törökországi Incirlik támaszponton.

Angela Merkel a török államfővel folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy ebben az ügyben már a következő napokban  "kedvező hírek" érkezhetnek. A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét, köztük a terrorellenes jogszabályok módosítására vonatkozó elvárást.

Az Európai Bizottság szeptember 1-jén frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 484 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 1244 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet - 437-et - Németország.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére