Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tálibok kezére került a kabuli repülőtér

888.hu, MTI

2021.08.31. 09:40

A tálibok kezére került a kabuli nemzetközi repülőtér kedden, miután az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta a légikikötőt, és ezzel véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja.

 

Tálib vezetők a Badri elit egység kíséretében vonultak végig a kifutópályán, így jelezve győzelmüket. Szerte Kabulban ünnepi volt a hangulat, fegyverropogás hallatszott.

Kari Juszuf, a radikálisok egyik szóvivője elmondta: az utolsó amerikai katona – Chris Donahue, a 82. légiosztag parancsnoka – is elhagyta a kabuli repülőteret, és Afganisztán elnyerte teljes függetlenségét.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő gratulált egész Afganisztánnak a „győzelemhez”, és hozzátette: az amerikaiak veresége tanulságos lecke minden megszállónak, az afgánok jövő nemzedékének és a világnak. Egyúttal aláhúzta: Kabul biztonságban lesz, és az embereknek nincs miért aggódniuk. A szóvivő jelezte, hogy a tálibok szeretnének jó viszonyt ápolni az Egyesült Államokkal és a világgal.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatalmas mentőakció színhelye volt azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én elfoglalták az afgán fővárost.

A múlt héten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pokolgépes robbantásaiban csaknem kétszázan vesztették életüket a légikikötőben, hétfőn pedig a terroristák rakétákkal vették célba a létesítményt.

Eközben az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége kedden felfüggesztette működését – állt a diplomáciai képviselet honlapján. Az amerikai kormány a kivonulást követően Katar fővárosából, Dohából segíti az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokat és családjaikat – tájékoztatott a képviselet.

Az Egyesült Államok leghosszabb háborújában – amely mintegy 2000 milliárd dollárba került – közel 2500 amerikai katona és 240 ezer afgán vesztette életét. Bár a tálibokat két évtizedre eltávolították az ország éléről, és sikerült elkerülni, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afganisztánból kiindulva újabb támadásokat hajtson végre az Egyesült Államok ellen, a radikálisok az amerikai katonák május 1-jén kezdődött kivonulásával egyi időben egyre nagyobb területeket foglaltak vissza, végül augusztus 15-én Kabult is ellenőrzésük alá vonták, és bejelentették, hogy véget ért a húszéves háború. A szövetségesek azóta, az elmúlt két hétben, több mint 123 ezer embert menekítettek ki a kabuli nemzetközi repülőtéren át, de tízezreket hátrahagytak.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a Twitteren azt írta: a kivonulással eljött a döntés pillanata az afgánok számára. „Az ország jövője a kezükben van” – hangsúlyozta. „Teljes szuverenitás birtokában fogják megválasztani útjukat. Itt a lehetőség, hogy az ő háborújuk is véget érjen” – tette hozzá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére