Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tagállamok külügyminiszterei több pontban is megállapodtak

euranet

2020.01.12. 13:00

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak. A megbeszélésen több pontban is megállapodtak a küldöttek, többek közt abban, hogy folytatni kell a terrierellenes küzdelmet, és csökkenteni kell a közel-keleti feszültséget.

Az Európai Unió fokozza az erőfeszítéseit a líbiai válság békés megoldása érdekében, hogy elkerülhető legyen a katonai beavatkozást. A válság a napokban éleződött ki újra, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy katonákat küld Líbiába az egységkormány támogatására, hogy hatékonyan tudják védeni az ország déli, illetve keleti részét a fővárost elfoglalni akaró csapatokkal szemben. Az unió vezetősége önmérsékletre szólították fel az amerikai-iráni konfliktus szereplőit is. A tagállamok külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak.

Baraczka Eszter az MTVA brüsszeli tudósítója elmondta, a külügyminiszterek több pontban is megállapodtak, így Josep Borell az unió külügyi főképviselője ezt az álláspontot fogja képviselni a tárgyalásai során. Az MTVA tudósítója kiemelte, a közös pontok közt szerepelt a terrorellenes küzdelmet folytatása, éppen ezért nem tekintik véglegesnek az Iszlám Állam felett aratott győzelmüket, hiszen a terrorszervezet bármikor újra megerősödhet, különösen akkor, ha Irakból kivonulnak az Iszlám Állam-ellenes koalíció csapatai.

A külügyminiszterek abban is megállapodtak, hogy csökkenteni kell az atomfegyver fejlesztéseket, így fontos célja a tagállamoknak, hogy tartsák maguk az iráni atomegyezményhez. Emellett a fontosnak tartják a feszültség csökkentését a Közel-Keleten, hiszen az unió számára komoly veszélyt jelentene a konfliktusos helyzet tovább fokozódása.

Szijjártó Péter szerint a tanácskozáson a magyar érdekeke teljes mértékben érvényesültek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére