Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szíriai nõknek oda kell adniuk a testüket, hogy élelmiszersegélyhez jussanak

888.hu

2018.02.27. 22:58

Egy friss jelentés szerint az ENSZ és a világszervezettel együttmûködõ segélyszervezetek munkatársainak egy része Szíriában is kihasználta a nõk kiszolgáltatott helyzetét. A szervezetek segélyosztásért felelõs munkatársai számos esetben szexuális aktushoz kötötték a segítséget.

A dokumentumban számos esetet felsoroltak. Előfordult, hogy a nőknek és a kislányoknak feleségül kellett menniük a civil szervezet alkalmazottjához, hogy azok a helyi szokásnak megfelelően feküdhessenek le a kiszolgáltatott nőkkel – ételért cserébe. Az élelmiszer osztásáért felelős személyek egyes esetekben csak a nők címének és elérhetőségének átvétele után adták oda a segélyt. Voltak olyan aktivisták is, akik egyes nőknek felajánlották, hogy hazafuvarozzák őket az élelmiszersegéllyel, ha lefekszenek velük, vagy később "meglátogathatják őket otthonukban" – írja az Independent.

A jelentésben foglalt állítások nem csak egy-egy kisebb területre korlátozódnak, a megszólaló szemtanúk egybehangzó állítása szerint ezeket a jelenségeket Szíria-szerte tapasztalták – áll a 2018-as Szíria hangjai (Voices from Syria) című jelentésben.

A BBC-nek nyilatkozó egyik segítő olyan nőkkel is találkozott Szíriában, akik már nem mertek a segélyeket osztó szervezetek közelébe menni, mert még

az emberek azt gondolnák, hogy a testüket adták cserébe az élelmiszerért".

Az ENSZ és a világszervezettel partneri kapcsolatban álló civil szervezetek a BBC-nek elmondták, hogy zéró toleranciával állnak ehhez a kérdéshez, ám ilyen ügyben még nem érkezett hozzájuk panasz.

Korábban is előfordult már, hogy hasonló vádak érték a Szíriában tevékenykedő  segélyszervezeteket, legutóbb 2015-ben. Az utóbbi hetekben kipattant szexbotrányok miatt érdemes kiemelni, hogy Szíriában az ilyesféle botrányokba gyakrabban keveredtek olyan szervezetek, amelyeknek kizárólag helyiek a tagjai, akik a helyi hatalommal működtek együtt.

2015 júniusában az International Rescue Committee (IRC) végzett felméréseket, amelyekben 190 nőt és lányt kérdeztek meg Daraa és Quneitra településeken és az eredményeik szerint 40 százalékuk esett áldozatul szexuális erőszaknak, miközben  élelmiszersegélyhez próbáltak hozzájutni.

Szomorú, hogy a felmérést végző, Soros által is támogatott IRC is szexbotrányba keveredett. A vádak szerint a szervezet kongói munkatársai sikkasztottak el fejlesztésre szánt pénzeket és kiszolgáltatott nőket is szexre kényszerítettek.

 

Ebben az évben még volt egy ugyanilyen témájú fókuszcsoportos kutatás a jordániai menekülttáborokban. Az eredmények arra kényszerítették a nemzetközi segélyszervezeteket, hogy átláthatóbbá tegyék tevékenységüket és, hogy legyen lehetőség panaszt tenni. Úgy látszik, hogy az óvintézkedések nem voltak hatékonyak.

Danielle Spencer emberi jogi tanácsadó, aki a jordániai tanulmányt is jegyzi, azt mondta a BBC-nek, hogy Szíria egyes régióiban olyan szörnyű a helyzet, hogy egyes szervezetek inkább elfordítják fejüket a nők elleni erőszak témájával kapcsolatban azért, hogy segélyszállítmányokat tudjanak eljuttatni a kritikus helyekre.

A nők elleni szexuális erőszakról és kizsákmányolásról inkább tudomást sem vesznek, köztudott és szőnyeg alá söpört dolog ez már hét éve. Valahol megszületett egy döntés, hogy rendben van, ha kihasználják, bántalmazzák a nőket, csak azért, hogy a szállítmányok minél több emberhez eljussanak"

– mondta Spencer.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére