Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szaúdi nõk vasárnaptól sms-t kapnak, ha elvált tõlük a férjük

Tóth Dalma

2019.01.06. 18:02

Az arab országban bevett szokás volt, hogy a feleséget nem értesítették a válásról, és a nõ nem is tudta, hogy már szinglinek számít.

A tervezett szabályozás értelmében vasárnaptól a bíróságok kötelesek lesznek sms-ben értesíteni a nőket a válásukról. Az új törvény gátat szeretne szabni annak a szokásnak, miszerint a férfiak a nők tudta nélkül bontották fel a házasságot. Korábban, ha a férj kezdeményezésére a bíróság kimondta a válást, arról csak a felperes, azaz a férfi tudott, ezért sok nő úgy élt tovább a családban, hogy nem tudta, jogilag ő már nem házas.

A helyi női ügyvédek üdvözölték a döntést, mivel az intézkedés véget vethet a titkos válásoknak és a visszaéléseknek. A nők így majd értesülni fognak a családi állapotukról. Arra is lehetőségük lesz, hogy megtiltsák, hogy a volt férjük hozzáférjen a bankszámlájukhoz, vagy bármely más, addig közösen kezelt értékükhöz, továbbá védve lesznek az olyan jogaik is, mint például a feleségtartási díj. 

Az elmúlt években Szaúd-Arábia több engedményt tett a nők számára. 2018-ban már nők is bemehettek a stadionba focimeccset nézni, júniustól pedig már autót is vezethetnek. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kiszelly Zoltán: nincs reális esélye, hogy az MSZP fordítani tudjon a lejtmeneten

Nincs reális esélye, hogy az MSZP a 2024-es európai parlamenti (EP) választásig fordítani tudjon a lejtmeneten: a szocialista pártból túl sok párt szakadt ki, mindeközben karakter nélküli vezetőket választottak maguknak, és a szavazóbázisukat sem sikerült megújítani – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokság zárónapján. Késely Ajna bronzérmes, Fábián Bettina negyedik lett 400 gyorson. Jakabos Zsuzsanna pedig az 5. helyen végzett 200 méter pillangón. A magyar csapat 5 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt Rómában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére