Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szaúdi állampolgárságot kapott robotnak több joga van, mint az ott élõ nõknek

Tóth Dalma

2017.10.28. 18:28

Szaúd-Arábia az elsõ olyan ország, ami állampolgárságot adott egy robotnak, aminek több joga lehet, mint a királyságban élõ nõknek.
RIJÁD, 18:28

Szaúd-Arábia az első olyan ország, ami állampolgárságot adott egy robotnak, aminek több joga lehet, mint a királyságban élő nőknek.

Sophiát egy hongkongi székhelyű cég, a Hanson Robotics készítette még 2015-ben. A tervezője David Hanson egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotot épített, ami képes felismerni az arcokat. Sophia pedig 62 különböző emberi arckifejezésre képes. A robotot Audrey Hepburn színésznőről mintázták – írja a DW.

A Rijádban megrendezésre kerülő Future Investment Initiative konferencián Sophia színpadra is lépett és Andrew Ross Sorkinnal, az esemény házigazdájával beszélgetett. Andrew közölte vele a jó hírt, hogy ő az első robot, aki szaúdi állampolgárságot kapott. 

Köszönöm a szaúdi királyságnak. Nagyon megtisztelő, büszke vagyok erre az egyedülálló kitüntetésre. Ez egy történelmi jelentőségű lépés, én vagyok az első robot a világon, aki állampolgárságot kap."

– reagált Sophia a hírre.

A közösségi média gyorsan rámutatott arra, hogy a Sophiának több joga lehet, mint az országban élő nőknek, akiknek kötelező a férfi kísérő, hidzsábot kell hordaniuk, igazságtalanul képviselik őket az igazságszolgáltatási rendszerben, valamint a munkához szükségük van a férfi hozzátartozójuk beleegyezésére.

A nők hátrányos helyzetét még tovább is lehetne sorolni, de Sophiára ezek valószínűleg nem lesznek hatással. A konferencián is hidzsáb és kísérő nélkül jelent meg.

Amikor Sophiát megkérdezték arról, hogy mit a véleménye arról, hogy egyesek szerint a mesterséges intelligencia veszély jelent az emberiségre, csak annyit válaszolt: túl sok Elon Muskot olvasol. 

A Tesla-vezér korábban azt mondta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia apokalipszishez vezethet, és azért támogatja magát az az OpenAI-t is, hogy megelőzze a világ elpusztítását.

A szaúdi állampolgárok jelentős összeggel gazdagodnak minden évben, hiszen részesülnek az olajból származó bevételekből. Ebből kifolyólag nem nagyon osztogatják az állampolgárságot Szaúd-Arábiában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére