Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A szabad döntéshez való jognál fontosabb az élethez való jog”

888.hu - MTI

2020.10.27. 13:24

„Segíteni fogjuk a nőket, segíteni fogjuk a gyermekeket azért, hogy szabályosan fejlődhessenek az anyaméhben, és majd normálisan élhessenek” – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, majd megígérte a születés előtti diagnosztika kiterjesztését, valamint reagált a beteg magzatok művi vetélését tiltó múlt heti alkotmánybírósági döntésre és az azt követő tüntetésekre.

A kormányfő sajtóértekezletén közölte, hogy az utóbbi években Lengyelországban bővítették a betegségek születés előtti diagnosztizálását, az ilyen vizsgálatok száma mára 40 százalékkal nőtt 2015-höz képest.

Kilátásba helyezte, hogy a minél hamarabbi esetleges prenatális gyógyítás céljából az összes várandós nőre kiterjesztik az eddig csak a komplikált terhességeknél, illetve a 35 évnél idősebb kismamáknál végzett diagnosztikát.

A lengyel kormánypárt az alkotmánybírósági döntés csütörtöki kihirdetése után bejelentette a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését is.

 

A kormányfő alapvetőnek nevezte a szabad döntéshez való jogot, egyúttal hozzáfűzte: az embernek először is élnie kell ahhoz, hogy a döntés szabadságával élhessen.

Aki nem él, nem élhet a szabad döntés jogával, ezért a szabad döntéshez való jognál fontosabb az élethez való jog”

– állapította meg.

Morawiecki rámutatott, hogy az alkotmánybírósági döntés nem törölte a Lengyelországban 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli két kivételt: ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha az anya élete vagy egészsége forog veszélyben.
Az utóbbi kapcsán kijelentette, hogy a nőket

nem szabad hősiességre kényszeríteni”.

Egyúttal aláhúzta, hogy az alkotmánybírósági ítélet nem az ilyen, „sokakat nyugtalanító” helyzetekre vonatkozott.

Az alkotmánybírósági döntés után kirobbant, több napja tartó tüntetésekkel kapcsolatban a kormányfő feltette a kérdést: vajon a vita a Down-szindrómás gyermekek életjogát érinti-e, vagy az abortuszhoz való korlátlan hozzáférés a célja?

Ezzel Morawiecki arra utalt, hogy a tüntetők gyakran a terhességmegszakítás teljes körű liberalizációját követelik. Közben az abortusztilalom alóli harmadik, alkotmányellenesnek minősített kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatokkal terhes nőkön végeztek terhességmegszakítást, és az a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt.

Morawiecki „teljesen megengedhetetlennek” nevezte „az agresszió, a barbárság, a vandalizmus tetteit”, és felszólította a tiltakozókat, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől.

„Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen”

– hangsúlyozta, az utóbbi napok rongálásaira utalva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Rittenhouse visszaszólt az NBA woke-sztárjának

Rittenhouse visszaszólt az NBA woke-sztárjának

Kyle Rittenhouse visszaszólt LeBron Jamesnek a tweetje miatt, amelyben kigúnyolta az emberölési perében tett vallomását, mielőtt minden vádpontban felmentették volna.

Magyar-izraeli sportkapcsolatok: Hajós Alfrédtól a Beitar magyar gólgyárosáig

Valószínűleg csak a sportszakmában járatosak előtt ismert, hogy a hazai sportélet kiteljesedésében milyen fontos szerepet játszott a magyarországi zsidóság. A tények jobb megismeréséhez nyújt segítséget a „Game Changers”, a magyar-izraeli sportkapcsolatokat bemutató kiállítás a Hidegkuti-stadionban a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya és az izraeli nagykövetség szervezésében.

Íme Márki-Zay újabb hazugsága, Cseh Katalin cégügyeihez köthető házkutatást tartottak

Íme Márki-Zay újabb hazugsága, Cseh Katalin cégügyeihez köthető házkutatást tartottak

A Douglas Magyarország karácsonyi LMBTQ-reklámmal érzékenyít, megválasztották Olaf Scholzot Németország kancellárjának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére