Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A svéd választás is a migránsokról szól

888.hu

2018.07.11. 06:58

Egyre rosszabb a közbiztonság a svéd nagyvárosokban, különösen a migránsok által benépesített kerületekben. A skandináv ország az unió egyik legbefogadóbb tagállama. A tízmilliós országba 2015 óta csaknem 170 ezer migráns érkezett.

A kezdetben befogadó migránspárti szemlélet mára már megváltozott, amit jól mutat a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödése. Egy friss felmérésből pedig az is kiderült, hogy a három legnépesebb svéd nagyvárosban összességében a diákok negyvennégy százaléka migrációs hátterű, így ezek is fontos témák lesznek az ősszel tartott svéd választás során.

Svédország hagyományosan bevándorlóország. A svéd jóléti állam egyik jellemzője sokáig az volt, hogy befogadták a menekülteket, a segítségre szorulókat. Ez a mentalitás viszont most kezd megváltozni, mert a „jólétéről híres” északi országban elharapódzott az erőszak. Az elmúlt két hétben minden második nap lelőttek egy embert.

Egy felmérés szerint a svédek negyvenkilenc százaléka szerint az ország legfontosabb problémája a migrációs válság, majd az egyre nagyobb bűnözés és a bevándorlók integrációs helyzete.

Flamm László külügyi szakértő szerint hasonlóan a német és osztrák választásokhoz itt is minden jel abba az irányba mutat, hogy a migráció témája dönti majd el a választást.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták pártja egyre jobban erősödik. A szakértő elmondta: korábban a mérsékelt jobboldali tábor kategorikusan elzárkózott attól, hogy a Svéd Demokratákkal koalíciót alkossanak, jelenleg azonban „megfordult a kocka”, ugyanis a legnagyobb ellenzéki párttá lépett elő a Svéd Demokraták. Korábban egy mérsékelt konzervatív párt uralta mindig a második helyet, most azonban ez a konzervatív párt mondja azt, hogy elképzelhető a koalíció a Svéd Demokratákkal – fogalmazott a szakértő.

Flamm László hozzátette: a Svéd Demokraták két százalékra vannak a kormányzó Szociáldemokratáktól. A kérdés az, hogy ki fogja megnyerni a választást, illetve az, hogy vajon egyedül fog-e kormányozni – ami nem ritka eset Svédország történetében –, vagy pedig koalíciót kell alkotni.

Tabukat döntögetnek a svéd demokraták

A külügyi szakértő szerint a Svéd Demokraták előretörésének egyik sikere az, hogy a svéd jóléti állam tabuit folyamatosan bontogatják. Ez azt jelenti, hogy amihez hozzászoktak korábban a svéd választópolgárok, arról a párt megpróbál egy másik gondolkodásmódot is bemutatni. A svéd választópolgár számára a legfontosabb szempontot a folyamatosság, kiszámíthatóság és a biztonság jelenti. Ezt a három szempontot most egyik hagyományos politikai párt sem tudja garantálni. Amennyiben a Svéd Demokraták meg tudják győzni választópolgáraikat arról, hogy nem kell irtózni a változásoktól, akkor akár meg is nyerhetik a választásokat.

A szakértő hozzátette: két hónap van hátra, azonban a tendencia az, hogy a Svéd Demokraták a második helyen állnak a népszerűségi listán.
Svédország, a bűn országa

A svéd igazságügyi minisztériumhoz tartozó bűnmegelőzési tanács (Brottsförebyggande rådet) frissen nyilvánosságra hozott bűnözési statisztikái alapján enyhén megkérdőjelezhetővé vált az a feltételezés, miszerint más európai városok objektíve élhetőbbek lennének a magyarországiaknál, főleg, hogy a halálos kimenetelű bűncselekmények zöme például nagyvárosokban történik.

A statisztika a 2017-es évet vizsgálta, az adatok alapján 1,51 millió bejelentett bűneset történt az országban. Többek között a nemi erőszakok száma (654 esettel 7 370-re bővült), valamint a szexuális zaklatások száma emelkedett meg: összesen 11 000-re.

A fiatalkorúak (15-17 év) ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma 17 százalékkal növekedett 2017-ben. Ez mintegy 50 százalékos növekedésnek felel meg 2007 óta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére