Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A svéd kormány csak nálunk félti a demokráciát, a saját ellenzékét elhallgattatná

M. Kovács Róbert

2020.06.15. 11:50

Stefan Löfven svéd miniszterelnök veszélyesnek nevezte, hogy saját ellenzéke kemény hangon bírálta az ország járványügyi védekezését. Ugyanez a svéd kormány Magyarországot bírálta és autoriter rezsimnek akarta beállítani. Hogy is van ez?
A kormány erős hangú kritizálása aláássa a demokráciát,

jelentette ki Stefan Löfven svéd miniszterelnök az Expressen című napilapnak adott interjújában. A skandináv ország kormányfője arról beszélt, hogy a Svédországban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő (felmérések szerint támogatottságuk már nagyobb, mint a kormányzó Szociáldemokratáké) Svéd Demokraták és a Kereszténydemokraták is élesen kritizálták a kormányzat járványügyi védekezéspolitikáját.

Mint ismeretes: Svédországban úgymond

„szakmai irányítás” alapján lényegében szabadjára engedték a koronavírust,

hogy mihamarabb elérjék a nyájimmunitás szintjét, de május elején már a járványügyi védekezés irányítója, Anders Tegnell virológus is beismerte, hogy „nem számoltak” ennyi halálos áldozattal.

Mindmáig 4874 svéd állampolgár halálát okozta a szabadjára engedett fertőzés. (Összehasonlításként: a skandináv állam lakosságszáma nagyjából megegyezik a miénkkel, náluk 483 az egymillió lakosra vetített halálos áldozatok száma, nálunk 58.)

Teljesen érthető, hogy az ellenzéki pártok vezetői felemelték szavukat a kívülről hajmeresztőnek tűnő „nulla védekezés” stratégiája ellen.

Jimmy Akesson, a Svéd Demokraták elnöke egyenesen „mészárlásnak” nevezte a Löfven-kormány védekezési stratégiáját, míg Ebba Busch kereszténydemokrata pártelnök szerint Löfvenék „vakmerőséggel terjesztették el a vírust” az ország lakói körében.

Nos, Svédország az elmúlt években a tolerancia és demokrácia ikonjaként igyekezett feltűnni, amikor szinte kontrollálatlanul fogadta be a hozzájuk érkező migránsokat, és

a svéd kormány többször is élesen támadta Magyarországot,

amiért nem teszi ugyanezt, azzal vádolva hazánkat, hogy itt nincs demokrácia, sőt: egy kormányközeli svéd politikai kutatóintézet autoriter rezsimként jellemezte a magyar kormányt. A két kormányzat feszült viszonya odáig fajult, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek be kellett kéretnie a svéd nagykövetet egy beszélgetésre.

Hát most kiderült:

a Löfven-kormány csak akkor ennyire demokratikus, ha másokat kell kritizálni.

Hétfői interjújában ugyanis a miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormány „ilyen éles hangú kritikája veszélyes a demokráciára. Szerinte ugyanis Akesson és Busch hangneme túl nyers és ha egy ilyen vitát a közvélemény előtt folytatnak le, akkor a közbeszéd eldurvulhat.

Hosszú távon ezek a szavak pusztítóak a demokráciára nézve, megosztják a társadalmat.

Majd újságírói kérdésre válaszolva konkretizálja: „Tudja milyen szavakra gondolok. Azokra, amelyeket Akesson és Busch használtak, az ő túlzásaik teljesen… szóval ez komoly.”

Vagyis

a svéd miniszterelnök szerint kormányának jogában áll éles hangon kritizálni egy másik ország – a sajátjától eltérő – bevándorláspolitikáját, de a svéd kormány emberéletek ezreit követelő járványügyi védekezését csak szolid, halk kritikával illethetné saját ellenzéke.

Már csak egy kérdés vetődik fel:

a szólás- és sajtószabadságért Magyarország esetében oly érzékenyen reagáló európai parlamenti LIBE-bizottság, vagy az Európai Bizottság ilyenkor hol van?

Alszik? A fülén ül? Hol szunyókálnak ilyenkor a nemzetközi jogvédő szervezetek?

Vagy

a demokrácia megcsúfolásával csak bevándorlásellenes országokat lehet megvádolni, a migránspártiak védettséget élveznek?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére