Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A svájciaknak nem kell ingyen pénz

888.hu

2016.06.05. 19:18

A garantált alapjövedelem bevezetésérõl szavaztak vasárnap a svájciak. A kezdeményezést sokan csupán egy utópisztikus, marxista-álomnak tartották. El is bukott.
ZÜRICH, 19:18

A garantált alapjövedelem bevezetéséről szavaztak vasárnap a svájciak.  A kezdeményezést sokan csupán egy utópisztikus, marxista-álomnak tartották. El is bukott. 

A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérések szerint a svájci választópolgárok túlnyomó többsége elutasította azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának járjon alanyi jogon havi 2500 frank (kb. 700 ezer forint).

A svájci köztévé szerint a szavazók 78 százaléka nemet mondott a garantált alapjövedelemre.

A javaslat hívei szerint a garantált alapjövedelem támogatná az emberi méltóságot. Ellenzői szerint viszont a rendszer túl költséges lenne és gyengítené a gazdaságot. A népszavazást a pártoktól és a politikától független civilek kezdeményezték ebben a témában. A zöldeken kívül sem más párt, sem a kormány nem állt az ötlet mellé, amelyet utópisztikusnak és túl költségesnek tartanak.

A svájciak szem előtt tartják az ország versenyképességét. 2012-ben azt is leszavazták, hogy 4 hét helyett mindenkinek 6 hét fizetett szabadság járjon - írja az Independent

A migránsokról is szavaztak

A svájciak több kérdésről szavazhattak vasárnap. Igent mondott a többség a menedékkérelmek elbírálásának felgyorsítására - jegyzi meg a Reuters

A jóváhagyott menekültügyi reform értelmében a menedékkérelmeket legfeljebb 140 nap alatt el kell majd bírálni. A javaslat része az is, hogy a menedékkérők ingyen jogi segítséget, képviselőt kaphatnak, amit a kezdeményezés ellenzői azért bíráltak, mert a svájci állampolgároknak ez nem jár. Emellett az új szabályok értelmében a szövetségi hatóságok egyszerűbben létesíthetnek majd befogadó állomásokat is.

Magyarországon a PM az egyedüli híve az ingyen pénznek. A PM 2200 milliárd forintot csoportosítana át a költségvetésben.

(Independent, MTI, Reuters, Mandiner

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére