Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A spanyolok léptek egy nagyot a csõd felé

Bokor Gábor

2017.10.13. 21:28

Az amúgy sem rózsás spanyol gazdasági adatokat tovább ronthatja a szakértõk szerint az elhúzódó konfliktus Katalóniával.
MADRID, 21:28

Az amúgy sem rózsás spanyol gazdasági adatokat tovább ronthatja a szakértők szerint az elhúzódó konfliktus Katalóniával.

A madridi kormányzat pénteken bejelentette, hogy az elhúzódó katalán konfliktus ronthatja a 2018-as várható gazdasági növekedést. Amennyiben nem lesz hamarosan megoldás, a kormány csökkenteni fogja a korábbi 2,6 százalékos növekedési előrejelzést. 

Soraya Saenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az idei második negyedévben a beruházások 10 százalékkal estek vissza Katalóniában, miközben Spanyolországban 13 százalékkal nőttek.

A katalán gazdaság gyengülése igencsak fájó pont Spanyolországnak, hiszen Katalónia gazdaságilag az egyik legerősebb régió az országban. 

A spanyol kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági nehézségek okait a katalánokra hárítsa. A miniszterelnök-helyettes pénteken kifejtette, hogy a katalán kormány felelőssége, hogy ne folytassa tovább azt az utat, amely a gazdaság lassulásához és kríziséhez vezet.

Nincs minden rendben

Katalóniában napok óta egyfajta zavar van a politikai életben. Az emberek 92 százaléka voksolt amellett, hogy a terület elszakadjon Spanyolországtól. A kezdeti örömöt azonban hamar kétségbeesés követte, hiszen Carles Puigdemont a népszavazás utáni első beszédében, kedden este a katalán parlamentben nem nyilvánította ki Katalónia függetlenségét, csupán bejelentette, hogy a katalán kormány tárgyalásokba kezd  Madriddal.

A katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A spanyol kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart. Ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyben kérik majd a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. A második üzenetre csütörtökig várják a választ a katalán kormánytól.

Dráma

Évek óta nagyon gyengén teljesít a spanyol gazdaság. Madrid azon állítása, miszerint a gazdasági visszaesést a katalán népszavazás és annak következményei okozták, blődség. Az Európán is végigsöprő gazdasági világválságot még mindig nem heverte ki a mediterrán ország, Andalúziában például több mint 25 százalékos a munkanélküliség a fiatalok körében. A gazdasági mélyrepüléshez az is masszívan hozzájárult, hogy egy éven át nem volt normális kormánya az országnak a belpolitikai csatározások miatt. Háromszor kellett választást tartani – amely több százmillió euróval rövidítette meg az államkasszát – mire úgy-ahogy létrejött egy koalíciós szövetség.

És mit gondol az átlag spanyol az egészről? Hát ezt:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére