Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A spanyol baloldal végleg el akarja törölni Franco tábornok emlékét

Horváth József György

2018.08.01. 22:00

A kegyeletsértés és a történelemgyalázás mindennapossá vált Spanyolországban, mióta két hónappal ezelõtt szocialista kormány került az ország élére. A legtöbb ilyen incidens a Franco tábornokkal kapcsolatos kegyhelyeket érinti.

A legújabb baloldali aljasság, hogy az északnyugat-spanyolországi Ferrol városának önkormányzata visszaveszi a néhai diktátor, Francisco Franco tábornoknak ajándékozott sírhelyet – közölte a testület döntését a spanyol sajtó.

A galiciai város 1962-ben határozott úgy, hogy nyughelyet adományoz híres szülöttjének az akkor elkészült új, helyi köztemetőben.

Korábban egy Franco tábornokot ábrázoló hatalmas lovasszobor állt Ferrol főterén, de 2010 márciusában eltávolították és egy katonai raktárba szállították, ahol azóta is egy ponyva alatt tárolják.

Az 1975-ben elhunyt tábornok sírja egyelőre a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumban található, ám a két hónapja hatalomra került szocialista kormány egyik első bejelentése az volt, hogy eltávolíttatja onnan a tábornok földi maradványait, ami már önmagában kegyeletsértő.

Eltávolíttatná Franco tábornok földi maradványait az Elesettek Völgyéből az új spanyol kormányfő

Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök hétfőn este megerősítette, kormánya elszánt abban, hogy exhumálja és áthelyezze Francisco Franco tábornok, néhai spanyol diktátor földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból, amelyet a megbékélés és „a fasizmus elleni harc emlékhelyévé" akar változtatni.

Ugyan azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor kerülhet sor az exhumálásra, de a ferroli önkormányzatban felmerült, hogy az örökösök esetleg a szülővárosában kívánják majd végső nyugalomra helyezni az egykori országvezetőt.

Nem szeretnénk egy francóista zarándokhellyé válni"

– indokolta Jorge Juan Suárez Fernández baloldali polgármester a helyi képviselő-testület döntését.

Suárez a helyi Ferrol en Común párt vezetője, amit 2015-ben alapított, és amely országosan az Egyesült Baloldal szövetsége alá tartozik.

 

Kegyeletsértés a köbön

Ugyanis a sírhely visszavétele egyben azt is jelenti, hogy exhumálni kell Franco apai nagyszüleinek, nagynénjének, illetve egyik lánytestvérének földi maradványait is, akiket ott, Ferrolban temettek el. Kérdés, hogy ha sor kerül az exhumálásokra, hol fog békében nyugodni Franco tábornok és családja?

A baloldali aljasságból kiindulva, a spanyol szociktól kitelik, hogy jelöletlen sírba temessék vagy szétszórják Franco hamvait, hogy ne lehessen nyughelye és az ne szolgálhasson kegyeleti vagy zarándokhelyként.

Spanyolországban máig él egy mondás, "Con Franco vivíamos mejor", ami annyit tesz, hogy "jobban éltünk Franco idején". A tábornoknak a mai napig nagy kultusza van Spanyolországban, amit a balliberális oldal régóta szeretne lerombolni.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elképzelhető az elképzelhetetlen: Ronaldo és Messi egy csapatban?

Elképzelhető az elképzelhetetlen: Ronaldo és Messi egy csapatban?

Alig két hete derült ki, hogy David Beckham új amerikai labdarúgóklubja 180 millió fontnyi (73 milliárd forint) reklámpénzt kap a katariaktól, és már az is körvonalazódik, hogy mire költene a szponzori bevételből.

Emmi: Az aláírásgyűjtések nem a NAT-ról szólnak, hanem Gyurcsányról

Emmi: Az aláírásgyűjtések nem a NAT-ról szólnak, hanem Gyurcsányról

Minden a NAT ellenében aláíró pedagógus biztos lehet abban, hogy már listázza őket Gyurcsányék gépezete, a NAT NEM petíció elindítása sem szól másról, szögezi le a szaktárca állásfoglalása.

HIVATALOS: Törökország teljesen beszüntette a közúti ellenőrzést, a parti őrség is leállt a csónakok üldözésével, határozatban állították le a migránsok feltartóztatását

HIVATALOS: Törökország teljesen beszüntette a közúti ellenőrzést, a parti őrség is leállt a csónakok üldözésével, határozatban állították le a migránsok feltartóztatását

Közel 4 millió menekült és migráns indulhat útnak Törökországból és Szíriából, és ez most nem a szokásos migránsos hír! Brutális helyzet alakulhat ki napokon belül Görögországban.

Lomnici Zoltán a 888-nak: a Momentum a legnagyobb magyar korrupciót takargatja

Lomnici Zoltán a 888-nak: a Momentum a legnagyobb magyar korrupciót takargatja

A Momentum korábbi fogadkozásai ellenére politikai frigyre lépett a DK-val, sorközösséget vállalt mindazzal, ami Gyurcsányék kezéhez tapad. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt kérdeztük. 888-interjú.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére