Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Soros-szervezetek nem hajlandóak aláírni az olasz kormány tengeri mentésekre vonatkozó kódexét

888.hu

2017.08.01. 21:28

Legkevesebb két olyan civil- és segélyszervezet is elutasította, hogy aláírja a Róma által kidolgozott magatartási kódexet, melyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren, majd transzportálnak Európába - derül ki az olasz belügyi tárca hétfõi tájékoztatásából.
RÓMA, 21:28

Legkevesebb két olyan civil- és segélyszervezet is elutasította, hogy aláírja a Róma által kidolgozott magatartási kódexet, melyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren, majd transzportálnak Európába – derül ki az olasz belügyi tárca hétfői tájékoztatásából.

Az MTI információi szerint a Soros-féle Orvosok Határok Nélkül (MSF) elutasította, hogy aláírja a mentés szabályait szigorító javaslatokat. A Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy a német Jugend Rettet (Mentő Fiatalság), a Sea-Watch, a Sea-Eye és a francia SOS Méditerranée tartózkodott a kódex aláírásakor. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint viszont a Jugend Rettet és a Sea-Watch is elzárkózott az aláírástól. Az AFP francia hírügynökség két elzárkózóról, az MSF-ről és a Jugend Rettetről ír.

Az MSF elsősorban azt kifogásolja, hogy az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak.

Ez az előírás veszélybe sodorja a különböző hajók együttműködésének törékeny egyensúlyát (...) A tengeren pedig élet és halál között csak pár perc a különbség”

– írta levelében az olasz belügyminiszternek Gabriele Eminente, az MSF olaszországi igazgatója, aki szerint hajóik sokszor alig bírják a mentést.

Az MSF olaszországi misszióvezetője, Tomasso Fabbri azt is kifogásolta, hogy a szabályok nem tartalmaznak garanciát a hajók fedélzetére vezényelendő rendőrök fegyverviselésével kapcsolatban.

A Jugend Rettetnek azzal szemben vannak fenntartásai, hogy a segélyhajóknak a fedélzetükre kell venniük legalább egy olasz rendőrt vagy határőrt is. 

Ez ellentétes a semlegesség humanitárius elvével, melyhez ragaszkodunk. Nem tűnhet úgy, hogy mi is részei vagyunk a konfliktusnak”

– húzta alá a szervezet koordinátora, Titus Molkenbur.

 

Akik aláírják, azoknak nincs baja

A Save The Children nevű szervezet aláírta a magatartási kódexet, és úgy nyilatkoztak, hogy többnyire eddig is az új előírásoknak megfelelően jártak el. A szervezet olaszországi vezetője leszögezte, hogy az új szabályok semmilyen módon nem akadályozzák a szervezet munkáját, mert ha így lenne, nem írták volna alá a magatartási kódexet.

A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia területi vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük.

 

Vége szakadhat a menekültek taxiztatásának

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik.

2015 óta tucatnyi magánhajó menti a bajba került embereket a Földközi-tengeren, a líbiai vizek közelében. Az olasz parti őrség szerint tavaly az emberek 26 százalékát, idén pedig 35 százalékát mentették ki ők a tengerből.

Amióta ezek a hajók ott vannak, az embercsempészek rászoktak arra, hogy elég ha a túlzsúfolt lélekvesztők 12 mérföldre eljutnak Líbia partjaitól, mert ott, már a nemzetközi vizeken úgyis lesz egy mentőhajó, amely felveszi és Olaszországba viszi az Európában menedéket kérni igyekvő embereket.

 

Az ügyben megszólalt az olasz belügyminiszter, Marco Minniti is

A miniszter a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozta, hogy:

Nyilvánvalóan nem engedhetjük meg külföldi szervezeteknek, hogy ne alkalmazkodjanak a kormányunk által hozott és az Európai Unió által engedélyezett döntésekhez."

Hozzátette, hogy az olasz hatóságok nem akadályozzák meg, hogy a magatartási kódexet elutasító NGO-k kikössenek az olaszországi kikötőkben, de az elutasításnak következményei lesznek, például az NGO-hajók ellenőrzésének szigorításával.  

 

Időközben két olasz hadihajó is készül Líbia partjaihoz

Több mint ötszáz katonával a fedélzeten készül Líbiába két olasz hadihajó, hogy meggátolják az embercsempészeket tevékenységükben, illetve, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást. A haditengerészeti egységek támadás esetén tüzet is nyithatnak – írja az MTI.

Roberta Pinotti a parlamenti védelmi bizottság előtti beszámolójában hangsúlyozta, hogy az olasz haditengerészet líbiai missziójában részt vevő két hadihajó eddig a 2015 márciusától a Földközi-tengeren operatív Mare Sicuro (Biztonságos Tenger) elnevezésű olasz műveletben szolgált. Tehát korábban is tengeri ellenőrzési tevékenységet végeztek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Újdonságot az jelent, hogy a két olasz hadihajó líbiai felségvizeken folytatja majd munkáját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére