Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románok ismét a magyarok ellen hergelnek

Bokor Gábor

2018.02.13. 15:48

Tovább akarják gáncsolni a marosvásárhelyi iskolát a román vezetõk.
BUKAREST, 15:48

Tovább akarják gáncsolni a marosvásárhelyi iskolát a román vezetők.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a leginkább magyargyűlölő politikai csoportosulás Romániában. A két tömörülés most az alkotmánybíróságon támadta meg a marosvásárhelyi katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvényt. A két csoport ötven képviselője, valamint szenátora írta alá azt az alkotmánybírósághoz címzett beadványt, amelyben annak vélt alkotmányellenességére hivatkozva megtámadták a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló, múlt héten elfogadott törvényt.

A Főtér megjegyzi, hogy a hírt a két párt leginkább magyarellenes képviselője, Eugen Tomac és Florin Roman jelentette be.

A kisebbségek ugyan gazdagítják Romániát, ám ha »átlépnek egy vörös vonalat«, akkor cselekedni kell"

– vélekedett a magyarságról Tomac, majd hozzátette, hogy az egész iskolaügy mögött nem más áll, mint Magyarország, amely így akar keresztbe tenni a románoknak a centenárium évében.

A politikus elmondta, a román liberálisokkal karöltve azért támadták meg az ügyet, mert csökkenteni, nem pedig bátorítani kell Magyarország azon törekvését, hogy megalázza a románokat a centenárium évében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ vezetője a hírre úgy reagált, hogy a törvény semmiféle autonómiát nem sért meg, majd elmondta, hogy a két párt lépése rossz üzenetet hordoz, és megterheli a magyar szervezettel fennálló viszonyukat.

Az alkotmány szavatolja a kisebbségek számára az anyanyelven való tanulás jogát, ezt pedig minden eszközzel gyakorlatba kell ültetni. Vagyis ha a helyi közösség nem képes érvényt szerezni az alkotmány előírásának, akkor a román állami szerveknek, a kormánynak, a parlamentnek és más intézményeknek kell megtenniük azt"

– mondta Kelemen Hunor.

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt múlt héten döntő kamaraként fogadta el a szenátus, így annak hatálybalépéséhez már csak annyi lett volna szükséges, hogy az államfő kihirdesse azt.

A két ellenzéki párt magyarellenes lépése miatt azonban most meg kell várni azt, hogyan dönt az alkotmánybíróság a törvény alkotmányosságát illetően.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére