Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A romániai magyar pártok elítélik a kabinet döntését

Bertha László

2017.02.03. 09:58

Módosító javaslatokkal enyhítenék a romániai magyar pártok a tiltakozási hullámot, melyet az a sürgõsségi rendelet váltott ki, mellyel a politikusok elkerülhetnék a felelõsségre vonást.
BUKAREST, 09:58

Módosító javaslatokkal enyhítenék a romániai magyar pártok a tiltakozási hullámot, melyet az a sürgősségi rendelet váltott ki, mellyel a politikusok elkerülhetnék a felelősségre vonást.

A Magyar Polgári Párt elnöke, Bíró Zsolt a Kossuth Rádióban elmondta, elítélik azt, hogy olyan fontos kérdésben, mint a büntető törvénykönyv, sürgősségi kormányrendelettel, az „éj leple alatt” születik döntés. Elfogadhatatlan, hogy a kabinet a parlamentáris demokráciát mellőzve hozza meg ezeket a döntéseket – jelentette ki Bíró Zsolt, aki hozzátette, hogy az MPP álláspontja megegyezik az ügyben az RMDSZ-ével, a jövő héten pedig módosító indítványokat nyújtanak be.

A magyar politikus felhívta a figyelmet, hogy csupán 2016-ban a büntető törvénykönyv 40 passzusát kellett összhangba hozni az alkotmánybírósági döntésekkel. Romániában sajnos gyakorlata van ennek, az elmúlt 27 esztendőben 156-szor módosították sürgősségi kormányrendelettel a büntető törvénykönyvet.

A tavalyi szakértői kormány is kétszer folyamodott ehhez az eszközhöz. Azon mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy a korábbi 155 esetben történt sürgősségi módosítás nem váltott ki ekkora tiltakozási hullámot – jegyezte meg az MPP elnöke.

Bíró Zsolt szerint látni lehet, hogy itt egyfajta hatalmi harc van kibontakozóban. A politikus elmondta, a teendő az, hogy minden egyes passzusban, amit az alkotmánybíróság megfogalmazott, azt be tudjuk emelni a büntető törvénykönyvbe. Ez hozhat megnyugvást, mert azért lássuk be, jogos a felháborodás – hangsúlyozta Bíró.

A politikus elmondta, hogy mivel nem koalíciós partnerek a kormánypártokkal, csupán kívülről támogatják a kabinetet meghatározott kérdésekben. A tegnapi együttes frakcióülésen ugyan felmerült, felmondják az együttműködési megállapodást, de azt látni kell, hogy az a kisebbségi ügyekre és az infrastrukturális fejlesztésekre korlátozódik, és nem terjed ki a büntető törvénykönyv módosítására – utóbbi esetében meg sem kérdezték a magyar pártokat, szögezte le Bíró Zsolt.

Az elmúlt napokban tízezrek vonultak utcára Románia nagyvárosaiban a szociálliberális kormány sürgősségi rendelete miatt, mely úgy módosította a büntető törvénykönyvet és büntető perrendtartást, hogy korrupcióval vádolt politikusok kerülhetik el a felelősségre vonást. A kedvezményezettek között lehet Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is – írja a Híradó.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére