Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A romániai kórháztűz áldozatait csak DNS-vizsgálattal tudják azonosítani

MTI - 888.hu

2020.11.16. 21:46

Lezárult a helyszíni vizsgálat és az áldozatok boncolása a kelet-romániai Karácsonkőn (Piatra Neamt), ahol szombaton tűz pusztított a megyei kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán, de a tíz áldozat közül eddig csak ötöt sikerült azonosítani – közölte hétfőn a legfőbb ügyészség.

 

A többi öt áldozat azonosítása érdekében DNS-vizsgálatot rendeltek el.

A vádhatóság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. A helyszínelést a katasztrófavédelem, az országos kriminalisztikai intézet és a petrozsényi tűzszerészeti kutatóintézet szakértői végezték.

Az ügyészek házkutatást is tartottak a karácsonkői megyei kórházban, és számos iratot lefoglaltak, miután kiderült, hogy

az intenzív osztályt szombat délelőtt, alig néhány órával a tűzeset előtt költöztették a harmadikról a második emeletre.

A Neamt megyei közegészségügyi hatóság hétfőn közleményben jelezte, hogy a kórház hatósági engedély nélkül végezte el az átalakításokat és a költöztetést. A csaknem fél évszázada épült kórházban nem végeztek rendszeres karbantartást a műszaki berendezéseken, többek között az oxigénhálózaton.

A felelősök azonosítása politikai csatározássá fajult a decemberi parlamenti választásokra készülő Romániában, a megyei kórház gazdálkodása ugyanis az ellenzéki (szociáldemokrata) vezetésű megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozik, míg szakmai felügyeletét a jobbközép kormány egészségügyi minisztériuma látja el.

A nyilatkozatháború közepette hétfőn bejelentette lemondását a kórház jelenlegi, alig néhány hete tisztségben lévő igazgatója.

Idén egyébként már nyolc igazgató váltotta egymást a kórház élén.

Karácsonkő önkormányzati testülete hétfői ülésén határozatot fogadott el arról, hogy a város díszpolgárává avatják a tragédia estéjén az intenzív osztályon ügyeletet teljesítő Catalin Denciu altatóorvost, aki megpróbálta eleve súlyos állapotban lévő, magatehetetlen betegeit kimenteni a tűzből. A súlyos égési sérüléseket szenvedett orvost a román kormány közbenjárásával vasárnap Belgiumba szállították, ahol egy katonai kórházban ápolják.

A karácsonkői kórház intenzív osztályáról szombaton kimenekített és egy Jászvásár (Iasi) melletti moduláris kórházba szállított hat koronavírusos beteg állapota továbbra is súlyos, de ők nem szenvedtek égési sérüléseket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére