Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A román kormányfő szerint igazságtalanul bírságolták meg Iohannist

888.hu/MTI

2020.05.20. 21:32

Éles támadást intézett Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellen, mivel szerinte a testület igazságtalanul bírságolta meg Klaus Iohannis államfőt a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságának megsértéséért.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, mindössze 360 ezer forintért uszíthatott Magyarország ellen a román államfő, és úgy tűnik, vannak, akik még ezt is sokallják. A román miniszterelnök ugyanis megdöbbentő politikai döntésnek minősítette Iohannis elmarasztalását, aminek szerinte semmi köze a diszkrimináció szankcionálását szabályozó törvényhez.

Orban szerint a CNCD az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert „leleplezte” a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti „cinkosságot”.

Úgy értékelte, Iohannisnak azért kell bűnhődnie, mert az ország területi épségének alkotmányos elvének védelmére kelt és felhívta a figyelmet azokra az „elfogadhatatlan kompromisszumokra”, amelyeket a tavalyig kormányon lévő szociáldemokraták a utóbbi három évben az RMDSZ támogatásának megszerzése érdekében kötöttek.

A PSD megszavazott olyan törvényt, amely „mindenütt kötelezővé teszi a kisebbségek nyelvének használatát”, hagyta, hogy (a parlamenti vitára megszabott határidő lejárta miatt) hallgatólagosan elfogadottként küldjék tovább az „úgynevezett Székelyföld” autonómiájáról szóló törvénytervezetet – sorolta a PSD „bűnlajstromát” a kormányfő.

A PSD nem védi Románia érdekeit: hatalma megőrzése érdekében képes bármilyen, az ország érdekeivel ellentétes kompromisszumra. Hogyan másként lehetne értékelni azt, hogy Románia felvételekor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) engedett a (magyar) nyomásnak, és az ország szuverenitását sértő, a diplomáciával semmilyen kapcsolatban nem álló feltételeket teljesített azzal az ürüggyel, hogy ezzel megelőzi a román tagfelvételi kérés megvétózását?

– mondta a román miniszterelnök, arra utalva, hogy a magyar kormány a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újralapítását szabta feltételül a román OECD-tagság támogatásához.

Orban szerint a PSD arról is – a nyilvánosság elől eltitkolt, csak a magyar tisztségviselők nyilatkozatai révén kitudódott – megállapodást kötött, hogy a Fekete-tenger térségében található teljes földgázmennyiséget egy „szomszédos ország” (Magyarország) vásárolja fel, „mintha ezzel az erőforrással nem Románia, hanem valamely más ország rendelkezne”.

Hát megáll az ember esze...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére