Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Rómában elburjánzó migránsválság elõrevetíti mi vár Európára, ha nem változik semmi

Tóth Dalma

2018.02.20. 20:28

Rómában a tetõfokára hág a migrációs krízis. Az olasz fõváros központját már teljesen megszállták az illegális bevándorlók, ami rettentõen megterheli Olaszországot.
RÓMA, 20:28

A 2015-ben lemondott korábbi főpolgármester, Ignazio Marino a befogadás városának kiáltotta ki Rómát, a migránsokat üresen álló szállodákban, iskolákban, lakóépületekben helyezve el a környéken élők tiltakozása közepette. Mindennek meg is lett az eredménye. Rómában a tetőfokára hág a migrációs krízis. Az olasz főváros központját már teljesen megszállták az illegális bevándorlók, ami rettentően megterheli Olaszországot.

Róma megtelt, ezért az ott tartózkodó migránsok közül rengetegen a szabad ég alatt alszanak, vagy sátrakat vernek fel, esetleg elhagyatott épületekben húzzák meg magukat.

Az olasz főváros központjában a Via Curtatone-nál található korábbi irodaház több mint 800 eritreai és etióp migránsnak adott otthont négy éven keresztül, mindaddig, amíg a rendőrség szét nem oszlatta őket. A probléma ezzel csak az, hogy hiába paterolták ki onnan az illegális bevándorlókat, mivel nincs hova menniük, újra elárasztják az utcákat, és elfoglalják az elhagyott épületeket, üres parkolókat.  

A migránsok Rómában már több mint 100 használatlan épületet szálltak meg illegálisan — írja a The Guardian. A hatóságok nem tudnak mit tenni, mivel nincs olyan hely, ahol el tudnák helyezni őket. Az olasz fővárosban és környékén körülbelül 180 ezer migráns tanyázik. A Soros Györgyhöz közeli Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint tízezren közülük embertelen körülmények között élnek. Akiket tudtak, szükségszállásokon helyeztek el, a többiek pedig mentek, amerre akartak.

A migránsok többsége — még ha el is fogadják a menekültkérelmüket, és megkapják a tartózkodási engedélyt — munkanélküli hajléktalanként él tovább. Így egyre jobban nő az illegális telepek száma, hiszen elhagyatott gyárakban, irodaházakban és parkolókban húzzák meg magukat. Az integráció nyomait sem látni, mivel arra már nem marad kapacitás.

Ráadásul az elhagyatott épületekben lakók többsége még migránsközpontban sem járt, ezért nem folyamodtak ideiglenes tartózkodási engedélyért, ebből kifolyólag pedig nem vehetik igénybe a közszolgáltatásokat, valamint nyelvi és jogi segítséget sem kapnak.

Az illegális bevándorlók a Tiburtina állomás melletti parkolóban migránssimogató aktivisták és önkéntesek segítségével felállítottak egy sátortábort. Mindez még 2015-ben történt, azóta már 20-szor számolták fel a tábort a rendőrök. Az ott élők többsége Észak-Afrikából érkezett. Többek a dublini egyezmény keretein belül kerültek vissza Olaszországba, hiszen az egyezmény szerint oda kell visszaszállítani a migránsokat, ahol elsőként léptek az EU területére.

Egy épület a Palazzo Selamnál, ami korábban egyetemként szolgált 1 000 migránsnak ad otthont. Állítólag jelenleg ez Európa legnagyobb migránsgettója.

A humanitárius szervezetek mindeközben pedig folyamatosan azért harcolnak az olasz kormánnyal és az EU-val, hogy nyújtsanak több segítséget az illegális bevándorlóknak.

Még a Soroshoz közeli Orvosok Határok Nélkül szervezet vezetője, Tommaso Fabbri is elismerte, hogy a migránsok egyre több bűncselekményt követnek el, többek között az elképesztő életkörülmények miatt. Így pedig csak egyre jobban kicsúszik a lábuk alól a talaj.

Virginia Raggi, Róma főpolgármestere, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom politikusa júniusban jelentette be, hogy az olasz főváros nem kíván több migránst befogadni a jelenleg rájuk nehezedő migrációs nyomás miatt.

Az olasz fővárosnak moratóriumra van szüksége, az újonnan érkező migránsok befogadásának leállításával – hangoztatta. Hozzátette: a migránsok befogadásának leállítására a római lakosság miatt is szükség van, további "társadalmi feszültségek elkerülésére". Megjegyezte akkor, hogy lehetetlennek és kockázatosnak tartja újabb befogadási központok megnyitását Rómában.

Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök is azt ígérte, hogy 600 ezer menekültet és migránst fog kitoloncolni Olaszországból, ha a jobbközép koalíciója kerül hatalomra március 4-e után. Kifejtette, hogy „egy robbanásra kész társadalmi bomba” a migránsok helyzete. Szerinte a balos kormányok miatt alakult ki a helyzet, hogy 600 ezer olyan bevándorló van Olaszországban, akinek nincs joga ott tartózkodni. Azt is ígérte, hogy kormányra kerülésük esetén sok rendőrt és katonát vinne ki az utcákra, így megerősítené a közbiztonságot.

Mindeközben még januárban az olasz La Repubblica című napilap arról írt, hogy a belügyminisztérium szerint hamarosan megugorhat az Afrikából Olaszországba érkező migránsok száma. A számítások szerint mintegy egymillió ember áll készen az észak-afrikai országban arra, hogy útra keljen Európába.

A legóvatosabb felmérések szerint is 500 ezer illegális bevándorló tartózkodik Olaszországban. A közvélemény-kutatások egyetértenek abban, hogy az olaszok egyharmada a migrációval szemben szigorú fellépést ígérő pártokra adja szavazatát. Olaszországban március 4-én tartják a parlamenti választásokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére