Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A republikánus McCain szenátor privát intézetét egészen véletlenül Soros György is támogatja

Vincze Viktor Attila

2017.06.20. 20:28

Az arizonai republikánus szenátor, John McCain a sikertelen 2008-as elnökválasztási kampányából megmaradt többmillió dolláros támogatási összegbõl hozta létre 2012-ben a nevét viselõ, McCain Nemzetközi Vezetõképzõ Intézetet. Most olyan adatok kerültek nyilvánosságra, melyek szerint Soros Györgytõl a szaúdi és marokkói állami cégekig számtalan érdekes támogatója volt a republikánus szenátor magánalapítványának, ami kellemetlen helyzetbe is hozhatja a neokon héjaként ismert washingtoni politikust.

A Magyarországról az utóbbi időben mindig kérlelhetetlenül bíráló hangnemben nyilatkozó John McCain republikánus szenátor a magánalapítványa révén többek között Szaúd-Arábia monarchiájától 1 millió dolláros, Soros Györgytől pedig 100 ezer dolláros adományt kapott az utóbbi időben – derítette ki a Daily Caller, amerikai tényfeltáró újságíró-csoport.

A McCain Intézet működését Amerikában kritikával szemlélők szerint felmerül a gyanú, hogy a republikánus szenátor nonprofit szervezete a Clinton Global Initiative "pay-to-play" működési modelljét másolva gyakorlatilag összekötő kapocsként szolgál a politikai és gazdasági lobbisták, valamint az amerikai törvényhozás vezető körei között.

A The Daily Caller News Foundation érdekes támogatói kört hozott nyilvánosságra az Egyesült Államok Szenátusának fegyveres erőket felügyelő bizottságát vezető John McCain magánalapítványával összefüggésben.

Az intézet százezer dolláros hozzájárulást kapott a Soros György liberális milliárdoshoz tartozó Teneó cégtől. A Teneót Soros még Bill Clinton „táskás, azaz kijáró emberével”, Doug Banddel közösen alapította a Clinton család ügyeinek intézésére.

A Bloomberg beszámolója alapján 2016-ban McCain intézete egy 1 millió dolláros szaúd-arábiai adományt is kapott. McCain és jogi képviselői sem hajlandóak nyilvánosan ismertetni a sajtóval az adományozás részleteit.

Ezeken kívül az intézet még 100.000 dollárt kapott egy több szempontból is vitatott tevékenységű marokkói állami vállalattól is.

Craig Holman, a Public Citizen kormányzati lobbistája a The DCNF-nek nyilatkozva a McCain Intézet támogatásaival kapcsolatban úgy vélte, hogy az ügy alapján nagyon komolyan felmerül a jogellenesség kérdése.

Ez egy ahhoz hasonló modell, mint amelyet a Clinton Alapítványnál találtunk. Ott a külföldi kormányok és a külföldi érdekeket képviselő lobbisták nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy befolyást vásárolhassanak maguknak."

– mondta Craig Holman.

Lawrence Noble, a Campaign Jogi Központ általános tanácsadója pedig azt hangsúlyozta, hogy a McCain-féle intézet működése etikai kérdéseket vet fel.

Az amerikai újságírók érdekes összefüggésnek találták a McCain Intézet működésével kapcsolatban, hogy a republikánus szenátor alapítványa számos olyan helyről kapott bőkezű támogatást, amelyek nagyon távol állnak McCain hivatalos politikai  és nemzetbiztonsági, katonapolitikai elképzeléseitől, alapelveitől.

McCain és Soros egyébként az amerikai sajtó szerint állítólag már azóta barátok, hogy a szenátor a "Keating Five" (S & L) bankbotrány egyik szereplője volt George H. W. Bush korábbi elnök idején.

Akkor az S & L bank elnöke, Charles Keating 1,3 millió dollárt fizetett a kongresszus öt tagjának megvesztegetésére, hogy megzavarja a kormányzati szabályozókat a takarékpénztár nevében.

A bankbotránynak ez a tapasztalata állítólag annyira megsebezte McCaint, hogy aztán a kampányfinanszírozási reform erőteljes támogatójává vált, és a folyamat során állítólag barátja lett Sorosnak.

A McCain Intézet a credója szerint elkötelezett az emberi jogok, az emberi méltóság, a demokrácia és a szabadság képviselete mellett. A jelenleg 8,1 millió dollárnyi támogatást kezelő intézet adózástól mentes, nonprofit alapítványként működik, szoros együttműködésben az Arizonai Állami Egyetemmel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére