Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pokol a mindennapjaik része

Bokor Gábor

2016.10.06. 12:58

Kevés hányatottabb sorsú ország van Dél-Szudánnál. A 2011 óta független államban teljes a káosz, az ENSZ-békefenntartók sem tudják már garantálni a békét.
JUBA, 12:58

Kevés hányatottabb sorsú ország van Dél-Szudánnál. A 2011 óta független államban teljes a káosz, az ENSZ-békefenntartók sem tudják már garantálni a békét.  

Az öt éve függetlenedett államban gyakoriak az összecsapások a törzsek között, amelyeket rendszeresen az ENSZ-békefenntartók vernek le. Mostanra azonban annyira elszabadultak az indulatok, hogy a nemzetközi szervezet katonái már nem kapcsolódnak be a harcokba.  

A washingtoni központú Center for Civilians in Conflict (CIVIC) nevű civilszervezet szerint az utóbbi időkben a kínai katonák már egyáltalán nem törődnek a civil lakossággal. Több tízezer civil próbált meg menedéket találni a békefenntartók körében, ám már elmenekültek a bázisról. 

A jelentések szerint végül az etióp csapatoknak kellett helyreállítaniuk a rendet, akik az afrikai viszonyokhoz képest kimondottan modern haderővel rendelkeznek. 

Az ENSZ-katonákat súlyos vádak érték az utóbbi időkben. Volt olyan eset, hogy nem avatkoztak be, amikor a lakosok segélyszállítmányokat osztogató alkalmazottakat erőszakoltak meg.

Idén júliusban a helyi milicisták megrohamozták a főváros egyik luxusszállodáját. A segélyszervezet több tagja tartózkodott a szállodában a támadás alatt. A harcosok megerőszakoltak több ott tartózkodó asszonyt, az egyik dél-szudáni újságírót – mikor kiderült, hogy az ellenséges törzshöz tartozik – pedig kivégezték. Mindez négy óra alatt. Az eseményeket összefoglaló jelentésből kiderül, hogy a békefenntartók súlyos hibákat vétettek, mert nem voltak hajlandóak megrohamozni a szállodát és hagyták, hogy megtörténjenek a szörnyűségek.

A világszervezet dél-szudáni tevékenysége egyértelműen megbukott. Átláthatóbbá kell tenni őket azért, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan, hogy a kint szolgáló katonák ne tudják megvédeni a civil lakosságot" 

 – mondta Federico Borello, a CIVIC elnöke. 

A CIVIC egyik jelentésében említést teszt arról az esetről is, amikor kínai békefenntartók könnygázt vetettek be a civil lakosság ellen, mikor azok a harcok elől menedéket keresve az ENSZ egyik bázisára mentek be.

A világszervezet korábban már élesen bírálta saját katonáit, mivel azok egy februári incidens során nem megfelelően avatkoztak be egy törzsi konfliktusba, és hagyták, hogy az elszabadult indulatok miatt többen is életüket veszítsék.

A kelet-afrikai államnak 2011-ben hosszú huzavona után sikerült kivívnia önállóságát és függetlenségét Szudántól. A szakértők korábban optimistán nyilatkoztak a függetlenedett ország jövőjével kapcsolatban, Dél-Szudánt Afrika Svájcaként emlegették. Az olajban gazdag országban azonban csak két évig uralkodott valamelyest a béke.

2013-ban Dél-Szudán Egyesült Államok által támogatott elnöke, Salva Kiir azzal vádolta meg alelnökét, Riek Machart, hogy az puccsra készül ellene. A két fél –és privát hadseregük– között akkora ellentét alakult ki, hogy a hadsereget is bevetették egymás ellen, aminek egyik fele az elnököt, a másik pedig az alelnököt támogatta. A három éve tartó konfliktusnak eddig mintegy háromszázezer halálos áldozata van. 2014-ben a világsajtót is bejárta a hír, hogy pusztán etnikai hovatartozásuk miatt kétszáz embert mészároltak le Bentuban. Egy héttel a mészárlás után az utcákat még mindig halottak borították. 

Az öldökléseknek a becslések szerint az elmúlt három évben közel 300 000 áldozata volt, beleértve a 2014-es bentui vérengzést is.

Dél-Szudánban több mint 12 000 ENSZ-békefenntartó teljesít szolgálatot, a szervezet ezenfelül több mint kétszázezer embert szállásol el táboraiban. 

 (The Guardian, Fox News, Yahoo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére