Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A nyugati kultúrát két ellenség fenyegeti: a politikai korrektség és az iszlamizmus"

Horváth József György

2018.05.30. 17:30

Roger Scruton híres brit filozófus nemrég rendhagyó interjút adott a francia Le Figaro napilapnak, amelyben szó esett a konzervativizmus jelenérõl, a politikai korrektségrõl és az iszlámról is.

A híres brit filozófus egyik legújabb könyvében – amely a "Konzervativizmus" címet viseli – arról értekezik, hogy azokban társadalmakban, ahol idealizálják a befogadást, ott kialakul egyfajta fóbia a konzervatívokkal szemben. Könyvében megnevezi a nyugati kultúra két legnagyobb ellenségét is, ami szerinte a politikai korrektség és az iszlamizmus. Ezekről a témákról a Le Figarónak adott interjújában is szó esett.

A szabadság csak az olyan társadalmak tagjai számára áll rendelkezésre, ahol a rendet tiszteletben tartják"

– állítja Scruton a francia lap hasábjain. A filozófus szerint a brit konzervativizmus a mai napig azért erős, mert társadalmi hagyományokra épül. Ilyen hagyomány például a "common law". Scruton szerint ez a hagyomány lehetővé teszi, hogy megértsük a britek Európai Unióval szembeni ellenállását és a Brexitet.

A konzervativizmus jelenével kapcsolatban Scruton szintén erős megfogalmazást használ:

A konzervativizmusnak az a szerencsétlensége, hogy emlékezteti az embereket a kötelességeikre, hogy megvédjék azt, amit kaptak, és felhívja a figyelmet arra, hogy mit veszíthetnek."

Scruton szerint a liberálisok már régóta a sárban tipródnak. Õk voltak azok, akik régóta megbélyegezték a konzervatívokat, akik szitokszóvá tették a jobboldali jelzőt. A brit filozófus várja a napot, amikor végre a konzervatívok és jobboldaliak is büszkén felvállalhatják magukat és gondolataikat, ahogy azt a liberálisok tették évtizedekig. A filozófus szerint 1968 után egyfajta intellektuális bűnözés ment végbe az "európai civilizáció védelmében”, amely megerősítette a szocialista és egalitárius eszméket a kontinensen.

A konzervativizmus elleni fóbia elsősorban a média világában létezik, de szerencsére a polgárok többségét még nem sikerült becsapniuk"

– véli Scruton, aki szerint a Brexit azt jelenti, hogy a britek nem voltak hajlandóak leborulni az abszolút és szabad tőkemozgás és az Európai Unió előtt, "ahol a szabadkereskedelem az egyetlen hitvallás".

Itt az ideje, hogy végre a brit kormány is foglalkozzon a bevándorlással, hogy visszanyerjük határaink teljes tulajdonjogát"

– hangsúlyozta a filozófus.

Scruton szerint a franciák kb. annyira elégedetlenek a politikai osztályukkal, mint az angolok. Úgy érzik, hogy a bevándorlás és a terrorizmus által túszul ejtett Franciaország egyszer csak ki fog fordulni önmagából, és ezért szükség van az ország megmentésére.

A brit filozófus legújabb könyvében azt írja, hogy a nyugati kultúrát két ellenség fenyegeti: a politikai korrektség és az iszlamizmus. A Le Figaro ezzel kapcsolatban is megkérdezte Scrutont, aki szerint

a politikai korrektség egy olyasfajta cenzúra, amely a vélemények és magatartások egyformaságát erőlteti a baloldali ideológiai igazságok szerint, és ezzel megtiltja a konzervatívok részvételét a nyilvános vitában.

Most már szinte lehetetlen lesz békésen és becsületesen megvitatni a bevándorlás kérdését anélkül, hogy fennállna a rasszizmussal való megbélyegzés kockázata"

– véli Scruton.

A filozófus szerint az iszlám egyfajta természetes fenyegetésként írható le, ami szintén a politikai korrektséget használja fegyverként, hogy elhallgattassa bírálóit. Scruton szerint az iszlamistákból hiányzik a konzervatív erény, a vágy, hogy keressék azt, ami az övék, és szeressék azt, ami az övék.

Az iszlamisták nem alkotnak civilizációt; éppen ellenkezőleg, egy civilizáció pusztulását testesítik meg, ahol az iszlám öröksége elvész, és minden alternatíva ellehetetlenül. Velük szemben nekünk meg kell védenünk a civilizációnkat és örökségünket: a szekuláris kormányokat és egyének szabadságát."

(Le Figaro)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére