Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nőkkel szembeni jogsértések megszüntetésére szólította fel a tálib vezetést az ENSZ

888.hu

2022.12.27. 18:00

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden elítélte a nők jogainak egyre szigorúbb korlátozását Afganisztánban, és genfi közleményében a jogsértések azonnali beszüntetésére szólította fel a közép-ázsiai ország tálib vezetését.

 

Volker Türk felhívta a figyelmet azon döntés „szörnyű következményeire”„, amelynek értelmében az afgán nők nem dolgozhatnak civil szervezeteknek.

Múlt héten az iszlamista tálib vezetés megtiltotta a nők részvételét az egyetemi oktatásban, ami nemzetközi felháborodást váltott ki és több afgán városban tüntetéseket robbantott ki.

Szombaton a tálib kormány bejelentette, hogy a nők nem dolgozhatnak civil szervezeteknek, amelynek eredményeképpen négy jelentős nemzetközi segélyszervezet máris felfüggesztette afganisztáni tevékenységét.

 

Egyetlen ország sem tud társadalmilag és gazdaságilag fejlődni, de még túlélni sem, ha a népesség felét kizárják a munkahelyekről.”

– szögezte le az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményében.

„Ezek, a nőkkel és lányokkal szembeni elképzelhetetlen korlátozások nemcsak valamennyi afgán szenvedését növelik, de attól tartok, hogy Afganisztán határain túl is kockázatot jelentenek.” – fogalmazott Volker Türk.

„A de facto afgán kormányzat ezen legutóbbi rendelete szörnyű következményekkel járhat a nők és minden afgán ember számára.”
– hangsúlyozta az ENSZ-tisztségviselő.

Hozzátette: ha eltiltják a nőket a civil szervezetekben való munkavégzéstől, azzal megfosztják őket és családjaikat a jövedelmüktől és attól a joguktól, hogy „pozitív módon járuljanak hozzá” Afganisztán fejlődéséhez.

„A fenti tilalom jelentős mértékben akadályozza, már-már lehetetlenné teszi, hogy ezek a civil szervezetek olyan alapvető szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyekre oly sok kiszolgáltatott afgán támaszkodik.” – mutatott rá Volker Türk a közleményében.

 

Annak ellenére, hogy az afganisztáni tálib vezetés tavalyi hatalomra kerülésekor még visszafogott, mérsékelt szabályozást ígért a nők és a kisebbségek jogaival kapcsolatban, később széles körben bevezette az iszlám törvények rendelkezéseit.

Megtiltották például az afgán lányoknak, hogy az általános iskola felső tagozatába és középiskolába járjanak, korlátozták az afgán nők munkavállalási jogát a legtöbb munkahelyen, és a hagyományos, tetőtől talpig érő iszlám ruházat viselésére kötelezték őket a nyilvános helyeken. Tilos ezenkívül a nőknek a parkok és a konditermek látogatása is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére