Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nizzai terrortámadást dicsőítő üzenetek jelentek meg a közösségi oldalakon

888.hu

2022.08.29. 19:15

Christian Estrosi, a dél-franciaországi Nizza polgármestere hétfőn jelezte, hogy feljelentést tesz az ügyészségen, miután egy héttel a 86 áldozatot és több mint négyszáz sebesültet követelő 2016-os nizzai gázolásos merénylet vádlottjai perének kezdte előtt „undorító üzenetek” jelentek meg a merényletről a közösségi oldalakon.

 

A nizzai ügyészség terrorizmus dicsőítésének gyanújával indított eljárást.

 

A városvezető a döntése indoklására a saját Twitter-oldalán meg is osztott egy felvételt ezekről az üzenetekről. Egy fotón jól látható a támadáshoz használt kamion a tengerparti sétányon, rajta pedig „Nissa merda, 80 fachos disparus” (Szaros Nizza, 80 halott fasiszta) olvasható.

 

 

Anthony Borré, Nizza alpolgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: az üzenetek az Olympique Marseille (OM) francia labdarúgócsapat szurkolóitól származnak, s a vasárnapi Nizza – Marseille mérkőzés apropóján tették őket közzé.

 

Undorító! Meg kell szüntetni a névtelenséget a közösségi oldalakon. Örök tisztelet az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.”

– mondta az alpolgármester.

 

A hat évvel ezelőtti nizzai terrortámadás pere szeptember 5-én kezdődik a párizsi különleges esküdtszéken, és várhatóan több mint három hónapon át fog tartani.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök.

A perben hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék előtt felelnie, akik a gyanú szerint segítették az elkövetőt a merénylet előkészítésében, illetve tudtak arról, hogy terrortámadás készül. A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott. A felperesek között 865 ember és szervezet szerepel.

 

 

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére