Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A neoliberalizmus okozza Európa vesztét

Pörge Béla

2016.12.01. 09:58

Noam Chomsky, amerikai nyelvész, baloldali politikai aktivista egy interjúban meglehetõsen borúlátóan beszélt az Európai Unióról.
BRÜSSZEL, 9:58

Noam Chomsky, amerikai nyelvész, baloldali politikai aktivista egy interjúban meglehetősen borúlátóan beszélt az Európai Unióról.

Chomsky az amerikai baloldali értelmiség egyik sztárja. Szerdán az RT-nek adott interjút, melynek fő témája az európai "szélsőjobb" előretörése és az unió helyzete volt.

A nyelvész szerint Franciaországban komoly esélye van a győzelemre Le Pennek, az ő győzelme pedig könnyen egy úgynevezett Frexithez (Franciaország kilépése az EU-ból) vezethetne. Németországban viszont nem lát esélyt hasonló folyamatok.

Nem hiszem, hogy Németország kezdeményezne az unió szétesését, ahhoz túl sokat profitálnak belőle"

— fogalmazott.

Chomsky úgy véli, a neoliberalizmus a legfőbb okozója az Európai Unió esetleges szétesésének.

A neoliberalizmus stagnáláshoz, sőt, visszaeséshez vezetett. Ez aláássa a demokrácia alapjait, Európában még nagyobb mértékben, mint Amerikában. A neoliberalizmus eredménye, hogy az emberek elvesztették a hitüket."

Noam Chomsky leszögezi, hogy az európai integráció a II. világháború utáni rendszerek legnagyobb vívmánya, de mára diszfunkcionálissá vált. Legnagyobb problémája, hogy nincs olyan mechanizmusa, ami a gazdagok és a szegények egyenlőtlenségeit csökkentené.

Európában nem számít, kit választanak meg, milyen politikai oldalról jön, ugyanazt fogja csinálni"

— idézi Chomsky a Wall Street Journalt.

Chomsky azon a véleményen van, hogy Trump megválasztása sem fog megfelelő változásokat hozni, mert ugyanattól a pénzügyi világtól függ, mint bárki más a politikai életben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére