Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A németek és a franciák között sincs egyetértés az Európai Bizottság elnökének személyéről

Vincze Viktor Attila

2019.05.28. 19:00

Az EU két meghatározó tagállamának, Franciaországnak és Németországnak a vezetői között egyelőre nincs megállapodás az Európai Bizottság új elnökének a személyéről. A Merkel által támogatott Weber kinevezését határozottan elutasítja Macron.

Örömét fejezte ki Angela Merkel német kancellár kedden Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP) „nagy többsége” támogatja, hogy Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-választási csúcsjelöltje vegye át az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját.

A múlt heti európai parlamenti választásokat követően – annak értékelésére – tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve a kancellár hangsúlyozta, az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Merkel örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kedden nyilatkozatban rögzítette, hogy mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

Emmanuel Macron francia elnök viszont a személyi ügyekről is értekező európai uniós csúcstalálkozóra megérkezve azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet. Kijelentette, a keddi rendkívüli uniós csúcson nem kíván nevekről beszélni.

Tárgyalni a feladatokról, a prioritásokról és a kritériumokról akarok

– fogalmazott Macron.

A fő kritérium pedig az, hogy a jelölt képes legyen vagy hazájában, vagy uniós szinten elért eredményekkel bizonyítania rátermettségét – emelte ki.

Világossá tette, hogy sem a konzervatív, sem a szocialista pártcsaládok nem rendelkeznek elegendő többséggel az Európai Parlamentben, azért a mérsékelt pártoknak nagy szerepük lesz az újjáalakuló EP-ben. Macron, akinek pártja a harmadik legnagyobb frakcióban, a liberálisokéban kapott helyet, hozzátette, segíteni fogja a politikai közép fontos és felelősségteljes munkáját.

A francia elnök elmondta azt is, hogy az elkövetkezendő években az Európai Unió fő prioritásai között az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek kell állnia, valamint egy új növekedési modell megalkotásának az európai gazdaság számára.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök pedig az érkezésekor adott nyilatkozatában szintén arról beszélt, hogy az ő pártcsoportja számára sem elfogadható az EPP német bizottsági elnökjelöltje. Kijelentette, hogy a liberálisok továbbra is a dán Margrethe Vestagert, az uniós versenypolitikáért jelenleg felelős biztost támogatják a bizottsági elnöki posztra.

Nagyon erős jelöltünk van Vestager asszony személyében

– mondta a luxemburgi politikus.

Hozzátette, hogy a keddi csúcson nem „Mr. vagy Ms. Európát” választják ki, csak az EP-választások eredményét fogják értékelni.

Ezt a véleményt erősített meg Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki szerint a keddi munkavacsorának főként a tartalomról, a feladatokról, nem pedig konkrét személyekről kell szólnia.

Nyilatkozatában hozzátette, hogy az uniós tagországok vezetőinek elsőként az elkövetkező évekre vonatkozó politikai prioritásokat kell meghatározniuk, beleértve az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a gazdaság fellendítését és a migrációt.

A brüsszeli csúcstalálkozó egyetlen hivatalos napirendi pontjaként a tagországok állam-, illetve kormányfői egyeztetést folytatnak az előző napokban lezajlott európai parlamenti (EP-) választások eredményéről, illetve a küszöbönálló tisztújításról. A munkavacsorán a tervek szerint megkezdik az EU-intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást, noha döntések egyelőre nem várhatók, csak a soron következő, június 20-21-i csúcsértekezleten.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére