Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német sajtó Horst Seehofer közelgõ lemondásáról cikkezik

888.hu

2017.12.04. 08:28

Horst Seehofer bajor miniszterelnök lemondani készül tartományi vezetõi posztjáról, ám megtartaná pártelnöki pozícióját az általa vezetett Keresztényszociális Unióban.
MÜNCHEN, 08:28

Horst Seehofer bajor miniszterelnök lemondani készül tartományi vezetői posztjáról, ám megtartaná pártelnöki pozícióját az általa vezetett Keresztényszociális Unióban.

Horst Seehofer kész lemondani a miniszterelnöki pozícióról. A politikus szerint ez megoldás lehet arra a konfliktusra, amely az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) áll fenn, például a bevándorlással – és egy sor másik témával – kapcsolatban. A lépés azért is lehet időszerű, mert jövőre tartományi választásokat tartanak Németországban – adta hírül több német lap, köztük a Deutsche Welle is.

Sajtóértesülések szerint Seehofer a párt 2018-as választási listáján sem szerepelne. A bajor miniszterelnök nem kívánta kommentálni ezeket az értesüléseket, amelyek a pártja müncheni megbeszéléseiről szivárogtak ki. Mindössze annyit közölt, hogy "nagyon elégedett" a megbeszélés eredményeivel.

Volt egy javaslatom, amelyről megegyezés született a megbeszélések során és ezt jól fogadták a felek"

– mondta sejtelmesen Seehofer.

A német sajtó szerint a CSU parlamenti frakciója hétfőn reggel szavaz Seehofer leváltásáról. A szavazással egyben a következő bajor miniszterelnök személyéről is döntenek a képviselők.

A lapok két lehetséges jelöltet említenek: Markus Söder bajor pénzügyminisztert, aki Seehofer riválisa és Joachim Herrmann bajor belügyminisztert, aki Seehofer közeli szövetségese.

Seehofer várhatóan februárban távozik a posztjáról, a Bayerische Rundfunk információi szerint viszont ez változhat, ha addig nem sikerül megállapodni a szövetségi koalíciós kormányzás feltételeiről a szociáldemokratákkal.

Mint ismert, Merkel jelenleg pácban van, ugyanis első erőfeszítései a koalíció megkötésére kudarcot vallottak, a liberális szabad demokraták és a Zöldek kikosarazták a Muttit. Jelenleg a Martin Schulz vezette szociáldemokratákkal alkudozik egy újabb nagykoalícióról. Az eredmény kérdéses.

Seehofer lemondásának hátterében a pártja választási szereplése áll: míg a bajorországi regionális párt a 2013-as országos választáson még a helyben megszerezhető szavazatok 49,3 százalékát szerezte meg, addig 2017-ben csupán 38,8-at.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére