Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német kormány oktat, de nem azt, akit kellene

888.hu

2016.03.31. 12:28

A német külügyminiszter a hétvégén három közép-ázsiai országban is látogatást tesz, hogy a jogállamiság fontosságáról, az emberi jogok tiszteletben tartásáról, valamint az országokat fenyegetõ biztonsági problémák megoldásáról tárgyaljon. Az úti céljai között Törökország nem szerepel, pedig a törökök legújabb húzásai is megérnének egy kiselõadást.

Németország idén januárban vette át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökségét; szándéka, állítólag, hogy a szervezeten keresztül is menedzselje a bevándorlási válságot, pontot tegyen a hosszúra nyúló ukrajnai béketárgyalások végére és érdemben fellépjen az Európát fenyegető terrorveszély ellen. Az elnökség átvételekor a német külügyminiszter arról beszélt, hogy a biztonsági szervezet befolyását is felhasználva próbál majd érvényt szerezni az alapvető emberi jogok védelmének (a EBESZ terminológiája szerint a biztonságpolitika "emberi" dimenziójának), mert úgy véli, ezek is hozzájárulnak a biztonsági kockázatok mérsékléséhez.

Bejelentését a Human Rights Watch tapsviharral fogadta, ahogy eheti útja előtt is megszólaltatta a fanfárokat. Streinmeier Üzbegisztánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is tiszta vizet önt végre a poharakba, az EBESZ nevében kéri számon az országokat az alapvető emberi jogokkal szembeni visszaélésekről, az ellenzék bebörtönzéséről, a sajtószabadság lábbal tiprásáról, az iszlám szélsőségesekkel szembeni elégtelen fellépésről, a kisebbségekkel szembeni folyamatos atrocitásokról.

Nem mellesleg persze a német gazdasági befolyást is erősítené a külügyminiszteri vizit, hiszen azt Steinmeier is jól látja, hogy bármilyen jelentős biztonsági kockázatokat is hordoznak a közép-ázsiai országok, a bennük rejlő gazdasági potenciál még nagyobb.
Ezt a potenciált Németország még nem tudta lefölözni, így Steinmeier anélkül oktathat, hogy ezzel a német üzleti/politikai köröknek gazdasági érdeksérelmet okozna; nyomást gyakorolhat a közép-ázsiai országok vezetőire, amelyeket kedvére enyhíthet, ha a gazdasági együttműködésre megfelelő garanciákat lát.

Talán épp ez a pragmatizmus az oka, hogy a térségbe látogató német külügyminiszter Törökországot messzire elkerüli. Azt a Törökországot, amely az ankarai német nagykövetet az elmúlt hét során kétszer is raportra hívta, azt a Törökországot, amelynek elnöke kézzel akarja irányítani most már nem csak a török, de a német sajtót is. Pillanatnyilag ugyanis a török-német érdekszövetségtől várt haszon mellett eltörpülnek a Törökországban tapasztalt visszaélések, a török kormány biztonságpoltikájának " emberi dimenzióiban" tapasztalt anomáliák.

Olyannyira, hogy európai közfelháborodás kellett ahhoz, hogy Steinmeier beosztottja, a külügyi államtitkár végül vegye a bátorságot, és egy semmitmondó nyilatkozatban emlékeztesse a török elnököt arra, hogy a német sajtószabadság még az EU-Törökország paktum ellenében sem eladó. Erdogan ugyanis felszólította a német kormányt, hogy távolíttassa el az ADF által a netre feltett, elé görbe tükröt tartó, Erdowie, Erdowo, Erdogan című szatirikus videót, amelyet eredetileg a közszolgálati ADF mutatott be. A német külügynél még Juncker is gyorsabb volt, igaz, ő is csak aztán lépett, hogy a német sajtóval együtt hőbörgött az ügy miatt a brit is, és mi is.

A török barátsága mindennél fontosabb most a német kormány számára, hiszen Merkel szinte minden politikai tőkéjét egy olyan országgal kötött paktumra pazarolta, amelynek menedékkérőkkel szemben alkalmazott módszereiben nem bízhat, akitől a migránsokkal szembeni szolidaritásra nem számíthat, akik miatt már most minden jogvédő a fejét fogja. Mindezt pedig úgy kellett eladnia Berlinben és Brüsszelben is, mint a lehető legjobb megoldást. Hiszen Angela Merkel magát tenné nevetségessé, ha azután, hogy a török választások előestéjén egy ikertrónon pózolt Recep Tayyip Erdogannal, most, hogy az általa megkent mézesmadzag segítségével az Igazság és Fejlődés Pártja megszilárdította hatalmát, s ráadásként még egy 6 milliárd eurós biankó csekket is kapott az uniótól, számon kérné az élcekre kényes szövetségesét.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump már gratulált is Boris Johnsonnak

Trump már gratulált is Boris Johnsonnak

Donald Trump amerikai elnök kedden gratulált Boris Johnsonnak, akit megválasztottak a brit Konzervatív Párt vezetőjévé a távozó Theresa May utódjaként. Johnson szerdán átveszi Maytől a kormányfői tisztséget is.

Emberiesség elleni bűncselekménnyel is gyanúsítják Hasszán F.-et

A hír a Fővárosi Főügyészség keddi közleményében olvasható.

A gabonalobbi univerzális erkölcse

A gabonalobbi univerzális erkölcse

A gabonalobbi „univerzális erkölcse“ egy magát végleges igazságnak hazudó egyszerű önkényes akarat, politikai mozgalom, semmi több.

Ő lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke

Ő lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke

A vasárnap lezárult, párttagság körében lebonyolított voksolás eredménye szerint Boris Jonhson lett a brit Konzervatív Párt vezetője és Nagy-Britannia soron következő miniszterelnöke.

Sheridan: „Orbán és a fasizmus két nagyon távoli dolog”

Sheridan: „Orbán és a fasizmus két nagyon távoli dolog”

Greg Sheridan, Ausztrália egyik legnagyobb tekintéllyel rendelkező veterán újságírója szerint Orbán Viktornak semmi köze a fasizmushoz, hiába próbálják a liberálisok ezzel megbélyegezni.

Piócaként szipolyozza ki Brüsszel a briteket a Brexit miatt

Piócaként szipolyozza ki Brüsszel a briteket a Brexit miatt

Noha Nagy-Britannia amellett szavazott, hogy kilép az Európai Unióból, mégis 20 százalékkal több pénz vándorolt a britek zsebéből az EU költségvetésébe.

Ismét teltház-közeli nézőszám várható a Fradi BL-selejtezőjén

Több mint 18 ezer jegy talált már gazdára a Ferencváros szerdai Valletta FC elleni BL-selejtezős párharcának odavágójára.

Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-re legyőzte Ausztrália csapatát, így bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére