Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német fejlesztési miniszter új nemzetközi akció keretében hozna migránsokat Európába

Tóth Dalma

2019.07.08. 11:45

Új nemzetközi mentőakció életre hívását szorgalmazza Gerd Müller, a német szövetségi kormány fejlesztési minisztere a migránsok megsegítésére, miután a Sophia nevű uniós művelet keretében a tengeri járőrözés mostanra véget ért – derül ki abból az interjúból, amely hétfőn jelent meg a Neue Osnabrücker Zeitung című regionális lapban.

A miniszter szerint az Európai Bizottságnak azonnal intézkednie kell, nem lehet arra várni, hogy minden uniós tagállam egyetértsen a kérdésben.

„Azt akarjuk, hogy a Földközi-tenger a holtak tengere legyen, míg mi egyszerűen elfordítjuk a fejünket?” – tette fel a kérdést a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Egyébként ezért lenne fontos, hogy Brüsszel ne buzdítsa a migránsokat a veszélyes útra.

A Sophia névre keresztelt uniós művelet célja az embercsempészet felszámolása, de tavasszal az unió úgy döntött, hogy a tengeri járőrözést leállítja, és jelenleg már csak repülőgépek pásztázzák a Földközi-tengert embercsempészek után kutatva. A brit parlament uniós külügyekért felelős albizottsága korábban egy jelentésében arról számolt be, hogy képtelen megbomlasztani az embercsempészet üzleti modelljét a hadművelet, mivel semmilyen módon nem akadályozza az embercsempészek hajóit, így a létjogosultsága is megkérdőjelezhető. A katonai művelet hozzájárult ugyan az embercsempészek hajóin utazó bevándorlók mentéséhez, de kudarcot vallott az Európába készülő, de útközben tengerbe fulladt migránsok megnövekedett számát tekintve – derült ki a jelentésből.

Müller a Líbiában lévő emberek érdekében is nemzetközi, az EU és az ENSZ együttműködésével indítandó humanitárius akciót szorgalmaz.

A menedékkérők fogadása körüli vita rendre diplomáciai súrlódáshoz vezet Berlin és Róma között.

Olaszország lezárta a kikötőit a menedékkérőkkel érkező civil mentőhajók előtt, melyek jelentős részét német civil szervezetek üzemeltetik. Németország viszont egyedül többnyire nem, csak más uniós országokkal együtt hajlandó befogadni a menedékkérőket ezekről a hajókról, és európai megoldást szorgalmaz a kérdésben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére