Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A NATO figyeli az iraki helyzetet az amerikai légicsapás után

Ányos Miklós

2020.01.03. 19:25

A NATO közelről figyeli a térségbeli helyzetet azután, hogy péntekre virradóra a bagdadi repülőtérnél amerikai légicsapásban meghalt az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni tábornok, valamint Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milíciákat tömörítő katonai szövetség egyik vezetője, illetve annak veje.
Szoros kapcsolatban maradunk, és rendszeres kapcsolatot tartunk az iraki hatóságokkal. Az iraki kormány kérésére az országban szolgáló NATO-misszió segít megerősíteni az iraki erőket, és megakadályozni az Iszlám Állam visszatérését. Továbbra is megteszünk minden elővigyázatossági lépést

- közölte Dylan White ügyvezető NATO-szóvivő.

A brit kormány óvatosságra intett a légicsapás után, hozzátéve, hogy további konfliktus nem áll érdekükben. A támadás nyílt támogatásától vagy elítélésétől tartózkodva az Egyesült Államok szövetségese, Nagy-Britannia külügyminisztere, Dominic Raab kijelentette,

Mindig is tudtuk, milyen agresszív veszélyt jelent a Kászim Szulejmáni vezette iráni al-Kudsz-egység.

Németország szerint a közép-keleti helyzet veszélyes eszkalációs pontra jutott, és a konfliktust csak diplomáciai úton lehet megoldani. Ulrike Demmer kormányszóvivő a szaúdi kőolajipari létesítmények elleni támadásra utalva kijelentette, hogy az amerikai lépés egy sor, Iránt terhelő katonai provokációra adott reagálás.

Az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov szerint az amerikai támadás hiba volt, amely visszaüthet a szervezőkre. Szerinte Irán most gyorsíthatja az atomfegyver gyártását, még ha nem is tervezte ezt korábban.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő lerövidítette görögországi látogatását, és visszaindult Izraelbe. Az izraeli hadsereg lezárta a Golán-fennsíkon lévő Hermon-hegyi síparadicsomot.

Az amerikai külügyminisztérium felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Irakot. Azem Dzsihád, az iraki kőolaji minisztérium szóvivője szerint az iraki kőolajmezőkön dolgozó amerikaiak már elutaztak. A tárca szerint a termelésben és az exportban nincsenek fennakadások. A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Bászrából több tucatnyi amerikai munkást evakuáltak.

Franciaország felszólította Iránban tartózkodó állampolgárait, hogy kerüljék a nyilvános gyűléseket, a hágai kormány pedig Bagdad elhagyására kérte a hollandokat.

Nagy-Britannia megerősítette a biztonságot és a készültséget közép-keleti támaszpontjain – jelentette a Sky News televízió. Irakban mintegy 400 brit katona állomásozik, többségükben a Bagdad melletti el-Tádzsi bázison.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője megfenyegette a Közép-Keleten állomásozó amerikai katonákat. Mint fogalmazott, itt az ideje megtisztítani a térséget ezektől az alattomos szörnyetegektől. A pénteki nagy imát vezetve Teheránban az ajatollah kijelentette,

Közlöm az amerikaiakkal, főként Trump-al, hogy olyan bosszút állunk, amely éjszakai sötétséggé változtatja a nappalukat.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére