Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nagyhatalmaknál próbál bevágódni az egyik legkegyetlenebb terrorszervezet

Bokor Gábor

2016.08.03. 14:58

Mérsékeltebbek, mint az Iszlám Állam, ám ez nem azt jelenti, hogy békés, demokratikus emberek alkotják seregeiket.
IDLIB, 14:58

Mérsékeltebbek, mint az Iszlám Állam, ám ez nem azt jelenti, hogy békés, demokratikus emberek alkotják seregeiket. 

Abu Mohamed al-Dzsolani, a szíriai an-Núszra Front első embere múlt csütörtökön, videóüzenetben jelentette be, hogy minden kapcsolatot megszakít anyaszervezetével, az al-Kaidával. A döntést a mára Afganisztánba visszaszorított terrorszervezet vezetője, Ajman az-Zavahiri elfogadta, indoklása szerint a szervezeti ellentétnél fontosabb az iszlám egysége. 

Az an-Núszra 2011 második felében a szír polgárháború kirobbanása után nemsokkal alakult és hamar az egyik legjelentősebb Bassár el-Asszad elleni szervezetté fejlődött. A felkelőcsoportot az Iraki Iszlám Állam nevű szervezet alapította, belőlük nőtt ki a Szíria és Irak egy részét maga alá gyűrő terrorszervezet, az Iszlám Állam. 

A konfliktus kettejük között akkor alakult ki, mikor az ISIS első embere Abu Bakr al-Bagdadi 2013 áprilisában bejelentette, hogy megalakítja és kikiáltja az Iraki és Levantei Iszlám Államot (ISIL), mely mára lerövidült Iszlám Államra. Al-Dzsolani és Zavahiri megtiltotta az egyesülést, így nem maradt más hátra kettejük között csak az ellenségeskedés, az öldöklés és a háborúzás. 

A történet gyönyörűsége, hogy az Egyesült Államok egy ideig szövetségeseként tekintett az an-Núszrára és azt tervelgették, hogy őket kéne Aszád helyére ültetni a polgárháború után, ám miután belátták, hogy ők sem annyira szolidak és békések inkább kihátráltak mögülük. Gyorsan terrorszervezetnek nyilvánították őket, ennek ellenére azért segítik őket az Iszlám Állam és/vagy az Aszád elleni hadműveletek során. 

A Vice News jutott be hozzájuk és egy hétig követték minden lépésüket; az ott látottak alapján nem igazán tűnnek szalonképesnek. 

A videó legérdekesebb részei például, ahogy gyerekeknek biztosítanak oktatást, de nem matematikát vagy rajzot oktatnak, hanem kőkemény iszlamista propagandát. Az énekórákon szír gyerekek arról énekelnek, hogy minden vágyuk a szent harcba menni, hogy az Egyesült Államok és a zsidók ellen harcoljanak. A Vice-nak nyilatkozó harcosok azt mondták, hogy elsődleges céljuk a kalifátus kikiáltása és, hogy a saría jog alatt élhessenek, de az Iszlám Állammal semmi szín alatt nem akarnak közösködni vagy csatlakozni.

Abban, hogy a szíriai harcokban meghatározó szereplővé tudtak válni, fontos szerepet játszott, hogy elsősorban csak egy egységes és erős szíriai szervezet felépítésére koncentrálnak egyelőre. Így fordulhat elő, hogy a „legkisebb rossz” alapon az Aszád megbuktatását mindennél fontosabbnak tartó Törökország és Katar nem hivatalosan, de minden segítséget megad nekik. 

Az al-Kaidától való elszakadás a szakemberek szerint leginkább PR-akció, hisz egy ekkora terrorszervezettől nem lehet csak úgy leválni. Céljuk az lehet, hogy a többi, széttagolódott Aszád-ellenes fegyveres csoportot maguk mellé állíthassák és közös erővel küzdhessenek a szír elnök ellen. 

Továbbá az is kérdéses mi lesz a nagyhatalmak válasza erre. Az is lehet, hogy így akarnak lekerülni Oroszország és az Egyesült Államok célpontlistájáról, ám ennyivel arról nem lehet csak úgy lekerülni" 

– mondta David Roberts, szakértő. 

Ha újabb szervezetek is csatlakoznak és a katonai sikerek sem maradnak el, hosszabb távon akár az USA és Oroszország álláspontja is megváltozhat, és kisebbik rosszként, Aszád elnök és az Iszlám Állam árnyékában elfogadhatják a szíriai rendezés egyik szereplőjeként az al-Kaida korábbi fiókszervezetét.

(Origo, Telegraph, CNN)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére