Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migránssimogatás Olaszországban is a kukába kerül

Nagy Gábor

2018.04.05. 13:58

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Északi Liga (Lega Nord) megelõzte a migránssimogató, balközép Demokrata Pártot (PD).
RÓMA, 13:58

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Északi Liga (Lega Nord) megelőzte a migránssimogató, balközép Demokrata Pártot (PD).

A Bidimedia által készített kutatás a következő erőviszonyokat mutatja Olaszországban:

  • a Movimento 5 Stelle (Öt Csillag Mozgalom) 34 százalékon,
  • a Lega Nord 20 százalékon,
  • a Politico Democratico 18 százalékon,
  • a Forza Italia (Berlusconi-féle párt) pedig 13 százalékon áll.

Korábban a bevándorláspárti PD volt a második helyen, de a márciusi választásokat követő kormányalakítási tárgyalásokban jelentős szerephez jutó Északi Liga most megelőzte a balközép pártot, ami a Liga elnökének, Matteo Salvininek nyújthat majd segítséget.

Az Északi Liga elnöke ezt kihasználva csütörtökön már úgy fogalmazott a Sergio Mattarella államfővel folytatott tárgyalása után: az a cél, hogy olyan kormány jöjjön létre, amely kitölti az ötéves hivatali idejét. Ezt a március 4-i választásokon győztes jobboldali koalíciónak kell alakítania, de az Öt Csillag Mozgalom bevonására is szükség van, különben nem lehetséges a kormányalakítás

Kérdés, milyen színű kormánya lesz Olaszországnak

Az azonban már most elmondható: ha a pártoknak sikerül kormányalakítási többséget kreálni, akkor szinte biztos, hogy Itália következő kormánya bevándorlásellenes nézeteket fog vallani.

Egy M5S-Liga szövetségre van a legnagyobb esély, az M5S hívei egyébként ezt támogatják a leginkább. Silvio Berlusconi – a jobbközép pártszövetség vezetője – azonban nem hajlandó összeállni az Öt Csillag Mozgalommal (gyakorlatilag miattuk tért vissza a politikába a veterán politikus).

Elemzők szerint a kormányalakítási folyamat akár nyárig is eltarthat. Április végén Molisében, majd Friuli Venezia Giuliában tartanak tartományi választásokat, június 10-én pedig mintegy 800 olasz önkormányzatban rendeznek helyhatósági megmérettetést. Ennek eredménye lehet a mérleg nyelve a Liga vezette jobbközép és az M5S versenyében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére