Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migráció megfékezéséről tárgyaltak olasz és uniós tisztségviselők Tunéziában

888.hu - MTI

2020.08.17. 19:00

Az Olaszországba irányuló illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalt hétfőn Tuniszban Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel és Hisem Mesisi ügyvivő kormányfővel.

A találkozón részt vett Várhelyi Olivér és Ylva Johansson, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért, illetve belügyekért felelős tagja is.

Olaszország az elutasított menedékkérők visszaszállításának felgyorsítását követeli az Európai Uniótól. Lamorgese szombati sajtótájékoztatóján nehezményezte, hogy több mint megkétszereződött tavaly a Földközi-tengeren keresztül érkező illegális bevándorlók száma Olaszországban. A főleg Líbiából és Tunéziából útra kelő migránsok száma különösen júliusban ugrott meg, miközben a szicíliai és lampedusai befogadóközpontok reménytelenül túlzsúfoltak.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a találkozó célja az EU-Tunézia partneri viszony megerősítése, a politikai és gazdasági kapcsolatok, valamint a migrációs kérdésekben történő együttműködés megvitatása.

A koronavírus-járvány súlyosbítja azokat a kihívásokat, amelyekkel Tunézia kénytelen szembe nézni, ez magában foglalja a veszélyes földközi-tengeri átkelésre vállalkozók nagy számát. Elkötelezettek vagyunk az Európai Unió és Tunézia együttműködése iránt, amely szabályozott migrációt hirdet, jogszerű lehetőségeket az Európába vágyó tunéziaiaknak, valamint együttműködést a visszaszállítások terén. Mindez segíthet nekünk a migrációt szabályozott mederben tartani. Az EU-n kívüli országokkal fenntartott stratégiai partnerségek kulcselemét fogják képezni az új bevándorlási és menekültügyi paktumnak

– hangsúlyozta Johansson.

Várhelyi Olivér hozzátette, hogy Tunézia az EU egyik kulcsfontosságú partnere. Mint mondta, az EU elkötelezett az észak-afrikai ország prosperitása és stabilitása mellett, és kész fejleszteni a partneri kapcsolatokat a felek kölcsönös előnyére.

A szomszédságpolitikai és bővítési biztos kijelentette, hogy az EU segíti Tunéziát a koronavírussal szembeni harcában, jelentős összeggel segítve az országot a rendes évi 300 millió eurós bilaterális támogatáson felül. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a strukturális reformok elengedhetetlenek lesznek a gazdasági fellendüléshez.

Tunéziai partnereinkkel megvitatjuk azt is, miként tudjuk megerősíteni fellépésünket az illegális migrációval szemben

– tette hozzá Várhelyi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére