Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A "mérsékelt lázadók" nem kérnek a béketárgyalásokból

Sümeghi Lóránt

2017.01.03. 06:58

Szíriai lázadócsoportok hétfõ este bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket az Asztanába tervezett béketárgyalások elõkészítésében, válaszul arra, hogy elmondásuk szerint a damaszkuszi rezsim folyamatosan megsérti az országban négy napja érvényben lévõ tûzszüneti megállapodást.
BEJRÚT, 6:58

Szíriai lázadócsoportok hétfő este bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket az Asztanába tervezett béketárgyalások előkészítésében, válaszul arra, hogy elmondásuk szerint a damaszkuszi rezsim folyamatosan megsérti az országban négy napja érvényben lévő tűzszüneti megállapodást.

Tekintettel a tűzszünet folytatódó megsértésére, a felkelőcsoportok bejelentik (...) minden, az asztanai tárgyalásokkal összefüggő megbeszélés befagyasztását"

– hangoztatták közös közleményükben, azokra a béketárgyalásokra utalva, amelyeknek január közepén a kazahsztáni Asztanában kellene megkezdődniük a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország, Irán és a lázadók egy részét támogató Törökország védnökségével.

Mint ismeretes, a közel hat éve polgárháborúba süllyedt közel-keleti országban múlt pénteken nulla órától lépett életbe az Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött általános tűzszünet, több szíriai felkelőcsoport azonban már szombaton a megállapodás felmondásával fenyegetett, mivel szerintük a kormányerők megsértették azt.

Hétfő esti közleményükben a lázadók azt állítják, hogy ők Szíria teljes területén betartották a tűzszünetet, a rezsim és szövetségesei azonban nem hagytak fel a harcokkal, s jelentősen és sorozatosan megsértették azt mindenekelőtt a Barada-völgyben és Kelet-Gútában, amelyek a Damaszkuszi tartományban találhatók.

A rezsimért jótálló félhez (azaz Oroszországhoz) intézett ismételt követelések ellenére a tűzszünetsértések folytatódnak, emberek százezreinek életét fenyegetve"

– hangsúlyozza az ellenzékiek közleménye.

A szíriai légierő már két hete szinte naponta bombázza a Damaszkusztól 15 kilométerre lévő Barada-völgyet. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet csapatai ki akarják űzni a felkelőket ebből a térségből, ahol a fővárosban és környékén élő mintegy 4 millió ember vízellátásának legjelentősebb forrásai vannak.

A lázadók hangsúlyozzák, hogy a hadszíntéren végrehajtott minden előrenyomulás ellenkezik a megállapodással, és ha a dolgok nem állnak vissza a korábbi állapotoknak megfelelően, akkor a megállapodást semmisnek és meg nem történtnek fogják tekinteni.

A közlemény aláírói között van a francia hírügynökség jelentése szerint a Damaszkuszban befolyásos Dzsais al-Iszlám és a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport, csakúgy mint a Törökország által támogatott Szultán Murad Brigád és a közép-szíriai Hama tartományban tevékeny Dzsais al-Ezza.

A Reuters hírügynökség kommentárja szerint olyan csoportokról van szó, amelyek döntően a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezethez tartoznak, amely több ízben is brutális túlkapásokról hírhedt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére