Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A megszállás előjeleit látják a csapatmozgásokban

888.hu

2022.01.31. 08:20

A legújabb nyugati elméletek szerint Moszkva két fronton is megtámadhatja Ukrajnát; keletről és északról próbálhatja meg összeroppantani nyugati szomszédját – írja a Magyar Nemzet.

Joe Biden péntek este kilátásba helyezte, hogy

Washington rövid időn belül újabb egységeket telepíthet a kelet-közép-európai NATO-tagállamok területére

az ukrán határ menti feszültségek folyamatos fokozódására reagálva. Pontos számukat és helyüket még nem határozta meg Washington, azonban John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban 8500 fős kontingens bevetésének lehetőségét vázolta fel. Ezt követően vasárnap

Boris Johnson is arról beszélt;

fontolóra veszi a kelet-európai brit csapatok létszámának növelését.

Az Észtországban állomásozó brit katonai kontingens létszámát kétszeresére emelnék és védelmi fegyverzetet is küldenének a balti köztársaságba. Ezekkel párhuzamosan érkezett a hír, miszerint

Moszkva orvosi felszereléseket és vérellátmányokat mozgósított az ukrán határ közelében, amit szakértők a lehetséges invázió kifejezett előjelének tekintenek.

– Amennyiben igazak a hírek, akkor ez azt mutatja, hogy Moszkva egy nagyszabású, sok sérülttel járó háborúra készül – mondta a Reuters hírügynökségnek Michael Kofman Oroszország-szakértő.

Moszkva még tavaly kezdett csapatmozgósításba az ukrán határ mentén, ami azonnal heves reakciókat váltott ki a nyugati hatalmak és Ukrajna vezetőiből egyaránt. A helyzet rendezésére idén januártól kezdve folyamatosan zajlanak különböző diplomáciai egyeztetések, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: az Egyesült Államok és szövetségesei még mindig orosz támadástól tartanak, Oroszország pedig még mindig a biztonsági garanciák – legfőképp Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozása – biztosítására vár.

Jelenleg körülbelül 130 ezer orosz katona tartózkodik az ukrán határ közelében, jelentős részük, mintegy húszezer – ukrán források szerint harmincezer – a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság közelében állomásozik. Emellett a 2014-ben annektált Krím félszigeten tartózkodnak nagyobb létszámban orosz csapatok, itt is körülbelül húszezer katona táborozik.

A legújabb nyugati elméletek szerint Moszkva két fronton is megtámadhatja Ukrajnát; keletről és északról próbálhatja meg összeroppantani nyugati szomszédját.

Ezt a narratívát leginkább arra alapozzák a szakértők, hogy február 10–20. között közös hadgyakorlatot rendeznek a belarusz és orosz haderők, amelynek az ukrán–belarusz határ közvetlen közelében elterülő területek is helyszínt adnak. Ezzel kapcsolatban Moszkva már megkezdte a katonák, hadfelszerelések, vadászgépek és légvédelmi rendszerek szállítmányozását kelet-európai szövetségese területére. Ukrajna ezen északi része egyébként kifejezetten védtelen, sokkal kevesebb katona állomásozik itt, mint az ország keleti vidékein.

A balti államok, valamint Lengyelország is aggódva figyeli az eseményeket.

Lettország, Litvánia és Észtország területén 2014 óta állomásoznak NATO-kontingensek, az Egyesült Királyság, Kanada és Németország vezetésével. Januárban Kaja Kallas észt kormányfő arról beszélt, hogy további csapatok elhelyezését kérvényezi a szövetségtől az elrettentés növelésének érdekében. Elképzelhető, hogy a Biden által beharangozott új egységek egy részét ezekben az országokban fogják állomásoztatni. Emellett Romániába és Bulgáriába is érkezhetnek NATO-csapatok, hasonlóan a balti államokban jelenlevő, Előretolt jelenlét nevet viselő misszióhoz. Ez ezer-ezer fős kontingenst jelentene, ami így Romániában kétezer, Bulgáriában pedig háromezer-ötszáz fős NATO-jelenlétet eredményezne.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére