Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A második világháború óta nem tapasztalt gazdasági válság vár Ausztriára

Mediaworks Hírcentrum

2022.07.21. 19:20

Az energiaárak olyan emelkedése vár Ausztriára, amelyet már a helyi középosztály sem tud majd megfizetni – egy televíziós elemzőműsorban ezt prognosztizálta az egyik közvéleménykutató cég helyi szakértője – írja az Origo.

 

Christoph Haselmayer szerint ha nem érkezik kellő mennyiségben orosz gáz, megugrik a munkanélküliség és Ausztria olyan helyzetbe kerül, mint a második világháború után volt. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításából kiderül: a helyzet másutt sem jobb. Az árak zabolázhatatlan növekedése miatt Spanyolországban például családok ezrei mondtak már le a gyümölcsről, a zöldségről.

Július közepén Christoph Haselmayer, az egyik közvélemény-kutató intézet, az IFDD szakértője volt a Nachgefragt című televíziós műsor vendége. A beszélgetés kezdetben a várt mederben csordogált, a legújabb közvélemény-kutatások eredményeiről esett szó. A diskurzus azonban nem várt fordulatot vett, Haselmayer ugyanis arról kezdett beszélni, hogy az osztrákokra ősztől olyan nehéz gazdasági helyzet vár, amelyet a második világháború óta nem tapasztalt az ország.

A beszélgetésből a Mediaworks Hírcentruma készített összefoglalót, bizonyos részeket érdemes szó szerint is idézni.

„Pár héttel ezelőtt bejelentettek egy 28 milliárd eurós segélycsomagot, ami a második osztrák köztársaság történetének egyik legnagyobb segélycsomagja. Csakhogy az emberek ebből a csomagból nem látnak semmit, meg sem érkezik hozzájuk. Lehet adni a lakosság számára 50, 500, 1000 vagy akár még több eurós támogatást, ez így is, úgy is túl kevés lesz. (...) Az energiaárak olyan mértékben nőttek meg, hogy míg korábban az energiáért én is 6-7 centet fizettem kilowattóranként, ez később 23-24 centre emelkedett, mára pedig a legújabb szerződések esetében 50 cent feletti árakat rögzítenek a tartományi energiaszolgáltatók.” – magyarázta Christoph Haselmayer.

 

VAGYIS NAGYJÁBÓL 30 FORINTRÓL 200 FORINTRA NŐTT AZ ÁR KILOWATTÓRÁNKÉNT.

„A drágulás azonban nem áll meg. – A kormánynak ezt is közölnie kell a lakossággal, hiszen az előrejelzések alapján ősszel az várható, hogy – amennyiben nem történik semmi – akár 80 centet is fizethetünk kilowattóránként, jövő évben pedig 1 eurót, vagy 1,20 eurót. Ez egy igen erőteljes áremelkedés. (...) Ezt már a középosztály sem tudja magának megengedni.” – fogalmazott a kutatóintézet szakértője.

Christoph Haselmayer ezután a gazdaság általános helyzetére tért ki. A beszélgetés egy pontján így érvelt:
Ha az oroszok tényleg kevesebbet szállítanak, vagy teljesen elzárják a gázt, akkor részben az ipar sem tud termelni, egyre több ember kénytelen ismét kurzarbeitra menni, a munkanélküliek száma pedig akár az egy milliót vagy annál többet is elérheti. (...) A mi generációnk még sosem tapasztalt ilyet. A szüleim a második világháború alatt születtek, ők ismerik ezt a helyzetet, tudják, milyen a háború. Tudják, milyen volt utána felépíteni az országot, fiatalok voltak a 40-es évek végén, 50-es évek elején, de ők is már 80 fölött járnak. De a mi generációnk, a Baby-boomereket, illetve mindenki mást is beleértve, egyáltalán nem tudják, milyen ez a helyzet. Mi pedig nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy feladjuk a jómódunkat, hogy a héten csak egyszer fürödjünk, vagy csak 15-17 fokig fűtsük a lakást.

 

Családok ezrei nem esznek gyümölcsöt, zöldséget

Nemcsak Ausztriában készülnek gyászos jövőre, egyes helyeken már a jelen is drámai.

 

A NAGY EURÓPAI GAZDASÁGOK KÖZÜL SPANYOLORSZÁG SZENVEDI EL A LEGNAGYOBB MÉRTÉKŰ ÉLELMISZER-, KÖZLEKEDÉSI- ÉS SZÁLLODAI ÁREMELKEDÉST.

 

A drágulás olyan mértékű, hogy családok tömegei radikálisan változtatott már az étkezési szokásokon is.

A spanyol statisztikában kirívó a tésztafélék közel 30 százalékos drágulása, de kiugró a tej 21 százalékos, továbbá az olívaolaj további 27, és a gyümölcsök 17 százalékos júniusi áremelkedése is. Ez utóbbi két termékkör esetében a spanyolországi adatok meghaladják az Európai Unió bármely más államában regisztrált áremelkedését. Spanyol családok ezrei mondtak le a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról a rendkívüli drágulás miatt. A mezőgazdasági termelők és állattenyésztők szervezeteinek képviselője jelezte, hogy jelentős változást érzékeltek a bevásárlókocsik tartalmának összetételében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Óriási mázlija van a Demokratikus Koalíciónak, hogy nincs kormányon. Gyurcsány ugyanis a krízishelyzetet megoldani nem tudná. Ami rosszabb, nem is akarná, hiszen éppen azokat támogatja, akik ezt a szankciókkal előidézték. A képességhiányos baloldalnak ideális helyzet, hogy így, teli szájjal hergelhet a kormány ellen, miközben ígérget fűt-fát az embereknek, mondván, ha ők lennének hatalmon, akkor itt lenne a tejjel-mézzel folyó Kánaán.

Szivárványos zászlóval futott be a pályára egy aktivista a vb-mérkőzés alatt

Az aktivista egy kék pólót viselt, amelynek elején egy „Mentsük meg Ukrajnát”, a hátán pedig egy „Tisztelet az iráni nőknek” felirat volt.

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

Karácsonyék hallgatnak

Karácsonyék hallgatnak

A baloldal választási kampányát 3 milliárd forinttal az Egyesült Államokból finanszírozták. Ez olyan mértékű botrány, aminél normális esetben nem csupán politikusként kellene megbukniuk, hanem vezetőszáron kéne sétálgatniuk.

Nem csitulnak a kedélyek Brüsszelben: most rendőrök tüntetnek az őket érő erőszak ellen

Mintegy tízezer rendőr vonult fel hétfőn a belga főváros, Brüsszel utcán, hogy felhívja a figyelmet a rendfenntartó hatóságokkal szembeni erőszakra, miután nemrégiben egy fiatal rendőr meghalt és egy társa megsebesült egy késeléses merényletben – jelentette az RTL Info hírportál a kezdeményező szakszervezetek közlései alapján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére