Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar baloldalhoz hasonlóan Macronnak sem fontosak a vidéken élők

Vincze Viktor Attila

2019.05.09. 15:58

Franciaországban sokan úgy érzik, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök számára a nagyvárosokban lakók és még a frissen érkezett migránsok is sokkal fontosabbak, mint a vidéki kistelepüléseken élő, mezőgazdasággal foglalkozó franciák. A vidéki iskolahálózat leépítése ellen például most egy rendhagyó tiltakozó akciót szerveztek egy alpesi falu lakói.

A franciák Gyurcsány Ference, azaz Emmanuel Macron balliberális kormányzata egyre több olyan vidékellenes intézkedést hoz, amelyek hátrányosan érintik a hagyományos francia falvak lakosait. Érdekesmód Macron pont ugyanolyan adminisztratív korlátozásokat vezet be, mint amelyeket a magyar baloldali kormányok már a korábbi ciklusaikban is megléptek. Például a vidéken élő franciákat sújtó intézkedések közé tartozik azoknak a kisvárosi, kistelepülési iskoláknak a bezárása is, amelyekben nincs meg a központilag előírt tanulói létszám.

Franciaország gyérülő lélekszámú falusi lakosai közül sokan érthető módon nem akarnak beletörődni az iskoláik bezárásába. Az egyik alpesi falu, Crets-en-Belledonne lakosai például most egy igencsak különleges tiltakozó akciót szerveztek, hogy a sajtó érdeklődését is felkeltve a szélesebb közvéleményhez és a politikusokhoz is eljuthasson a hangjuk.

A „Macronnak az oktatás csak számokat jelent” címmel meghirdetett akciójukban a falusiak juhokat tereltek az alacsony gyermeklétszám miatt bezárásra ítélt iskolájuk udvarára, hogy a hiányzó tanulói létszámot a birkákkal pótolják. Az alpesi falu lakói szerint Macronnak úgyis csak az számít, hogy az általa bürokratikusan előírt számok stimmeljenek, az meg egyébként egyáltalán nem érdekli az államfőt, hogy kik is azok, akik ebben az iskolában tanulnak.

A hiányzó tanulói létszám pótlására így Crets-en-Belledonne lakói végül összesen 15 birkát regisztráltak új tanulókként a Jules Ferry iskolába, majd azt üzenték Macron elnöknek, hogy „a számok rendben vannak.”

A sajtóbeszámolók szerint az általános iskola tanulói örültek a birkáknak, ami nem meglepő, mivel a környéken nagyon sok család foglalkozik állattenyésztéssel.

A tiltakozó akciót három szülő találta ki, ők kezdték el megszervezni a demonstrációt, amihez később aztán a falu minden lakója támogatólag csatlakozott, a település polgármesterét, Jean-Louis Maret-t is beleértve, aki „hivatalosan” is felvette az iskola tanulói közé az állatokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére