Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lukasenkáék lengyelek elleni agressziója miatt szólalt fel Michal Dworczyk

888.hu, MTI

2021.04.07. 16:30

Lengyelellenes kampányt folytat az utóbbi hetekben Aljakszandr Lukasenka – szögezte le egy szerdai interjúban Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője a fehérorosz elnök előző napi, az ottani lengyel kisebbség elnyomását tagadó kijelentéseire reagálva – írja az MTI.

 

Megállapíthatjuk, hogy nemzettársainkat csak azért üldözik, mert lengyelek”

– jelentette ki Dworczyk a Radio Wnet lengyel rádiócsatornának nyilatkozva.

A Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) tagjainál, valamint a lengyel iskolákban végzett házkutatásokra utalva Dworczyk úgy vélte: Fehéroroszországban az utóbbi hetekben elsősorban az állami média, de tisztségviselők is lengyelellenes kampányt folytatnak.
A fehérorosz hatóságok „negatív érzelmeket akarnak szítani” a lengyelek ellen a más nemzetiségű lakosok körében – értékelte a helyzetet Dworczyk, hangot adva reményének, hogy a gyűlöletkeltés nem lesz eredményes.

Megrendítő, hogy a keleti határon túli diktátor bosszút áll saját állampolgárain, és csak azért üldözi őket, mert más nemzetiségűek, adott esetben lengyelek”

– fogalmazott.

A mintegy kilenc és fél milliós Fehéroroszországban 2009-ben a hivatalos adatok szerint nagyjából 295 ezer lengyel élt. Az orosz nemzetiség után a második legnépesebb kisebbség ezen statisztika szerint a lakosság 3,1 százalékát teszi ki. Nem hivatalos lengyelországi becslések 0,5–1,2 millióra teszik a Fehéroroszországban élő lengyelek számát.
A ZPB elnökét, Andzelika Boryst, valamint a szövetség egyik helyi vezetőjét, Irena Biernackát a minszki ügyészség múlt pénteken gyűlöletkeltéssel vádolta meg. Az előző napon hasonló vádat emeltek Andrzej Poczobut újságíró, a ZPB elnökségi tagja, valamint Maria Tiszkowska, a szervezet egyik helyi szervezetének vezetője ellen. A kisebbségi vezetők tevékenységét az ügyészség „a nácizmus rehabilitálásának” minősíti, amiért 5–12 év szabadságvesztés szabható ki Fehéroroszországban – derül ki az MTI tudósításából.

Az Európai Bizottság felszólította a fehérorosz hatóságokat a kisebbségi vezetők azonnali szabadon bocsátására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére