Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A litvánok fele mától karanténban van

MTI

2020.10.26. 11:34

Legfeljebb boltba vagy gyógyszertárba lehet menni a három legnagyobb városban, és ötnél többen nem tartózkodhatnak egy helyen.

 

Karantént vezettek be hétfőn Litvánia területének egyötödén, köztük a három legnagyobb városban és környékén.

A vesztegzárról szóló rendelkezés két hétig lesz érvényben, a kormány ezt követően dönt a további lépésekről.

A karantén idején

  • a lakosoknak otthonukon kívül maszkot kell viselniük,
  • a hatóságok korlátozzák a közlekedési eszközök forgalmát, és csupán a munkahelyekre, az üzletekbe, a gyógyszertárakba és az egészségügyi intézményekbe történő utazást engedélyezik,
  • minden tömegrendezvényt lemondtak,
  • a lakásokon kívül öt embernél több nem gyűlhet össze, ők is csak egy családhoz tartozók lehetnek,
  • csupán azok az üzletek üzemelhetnek, ahol biztosított, hogy minden egyes vásárló számára rendelkezésre áll 10 négyzetméternyi terület.

Litvániában először október 9-én rendeltek el karantént, a rseinai körzetben, ahol több mint 31 ezer ember él. Előbb két hétre rendelték el, majd újabb két héttel meghosszabbították.

Nagyvárosokban ez idő alatt nem vezettek be karantént. Korlátozás egyedül az ország hetedik legnagyobb városában, Marijampoléban és a körzeti településeken volt, de sem Klaipéda, sem Siauliai nem esett bele ebbe a szigorításba.

A kormány ugyanakkor az ország területén három különböző színű – piros, sárga és zöld – övezetet jelölt ki. A piros zónában karantént rendeltek el. A fertőzöttek száma alapján kialakult statisztika szerint ebbe

a piros zónába már bekerültek az ország legnagyobb települései, Vilnius, Kaunas és Klaipéda, ahol hamarosan vesztegzárat rendelhetnek el.

Litvániában az első koronavírusos esetet február 28-án regisztrálták. Azóta az országban 134-en meghaltak, 4073-an meggyógyultak. Összesen 10 184 igazolt koronavírusos esetet tartanak nyilván, önkéntes karanténban 31,5 ezren vannak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére