Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A lengyelek mindent megkaptak a NATO-tól, amire csak vágytak

888.hu

2016.07.11. 15:58

A varsói NATO-csúcstalálkozó átrajzolta a globális biztonság térképét, és megerõsítette Lengyelország biztonságát - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfõ.
VARSÓ, 15:58

A varsói NATO-csúcstalálkozó átrajzolta a globális biztonság térképét és megerősítette Lengyelország biztonságát - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő.

A hétvégén hozott döntések az egész észak-atlanti szövetséget megerősítik. Lengyelországot illetően úgy fogalmazott: itt "valódi NATO-jelenlétnek lesz helye," kormányának a csúcstalálkozó előtt kitűzött összes stratégiai célja megvalósult.

Csak ma mondhatjuk meg, hogy valódi szövetséges garanciákra tettünk szert azáltal, hogy az atlanti szövetség erőit idetelepítik. Az elszántságot és az elrettentést jelképező egységek a térség biztonságát  szavatolják."

– vélekedett Witold Waszczykowski külügyminiszter.

A Lengyelországba telepítendő, amerikai irányítású szövetséges egységek majd jövő év január elejétől érkeznek. Az Egyesült Államok egyben annak a lengyelországi székhelyű hadosztálynak az élére is áll, mely a balti államokba a német, a brit és a kanadai irányítással vezénylő nemzetközi zászlóaljakat felügyeli.

A szombaton véget ért kétnapos varsói NATO-csúcsértekezleten többek között a keleti szárny megerősítéséről döntöttek, ennek keretében Lengyelországba és a balti államokba négy, összességében mintegy 4 ezer fős zászlóaljat telepítenek rotációs jelleggel. Jövőre emellett egy, mintegy 4200 fős amerikai páncélos dandárt is irányítanak a kelet-közép-európai országokba, lengyelországi parancsnoksággal.

A tagállamok a csúcson állást foglaltak a közös védelem és a közös alapértékek mellett; a terrorizmussal szembeni védelmi és elrettentő erő fokozását; az euroatlanti térség és Európa egységét és az Oroszországgal folytatandó párbeszédet hangsúlyozták. A NATO kiképző és képességfejlesztő missziót kezd Irakban a helyi fegyveres erőknél, támogatást nyújt Jordániának, egy új hírszerző központot létesít Tunéziában, hogy ezzel is segítse az ország különleges erőinek munkáját. A NATO-tagállamok vezetői elvileg jóváhagyták, hogy a NATO légtérellenőrző AWACS-gépei közvetlen támogatást nyújtsanak az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában harcoló, amerikaiak vezette koalíciónak. A NATO új haditengerészeti hadműveletet indít a Földközi-tengeren (Operation Sea Guardian), fenntartja stabil katonai jelenlétét Afganisztánban és 2020 végéig folytatja az afgán biztonsági erők finanszírozását.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére