Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A lengyelek is kiakadtak Juncker aljas döntése miatt

Bokor Gábor

2018.05.02. 19:15

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán elmondta, hogy az uniós támogatások jogállamisághoz kötése szabálytalan lenne, mert a kifizetésekrõl politikai megítélés alapján döntenének, és a támogatások politikai nyomásgyakorlás eszközévé válhatnának.
VARSÓ, 19:15

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán elmondta, hogy az uniós támogatások jogállamisághoz kötése szabálytalan lenne, mert a kifizetésekről politikai megítélés alapján döntenének, és a támogatások politikai nyomásgyakorlás eszközévé válhatnának.

Az EU-ügyekért felelős lengyel diplomata arra reagált sajtóértekezletén, hogy az Európai Bizottság a 2021-2027-es költségvetési keret új tervezete kapcsán olyan mechanizmust javasolt, mely a jogállamiság követelményeinek betartásához kötné az uniós kifizetéseket.

Az uniós költségvetés kapcsán az uniós biztosok közül senki sem mérlegeli komolyan olyan eszközök bevezetését, amelyek politikai megrendelésre vagy politikai nyomásgyakorlás hatására csorbíthatnák a tagállamok jogait. Nem mellőzhetők a lengyel befizetések az uniós kasszába. Varsó támogatja azokat a törekvéseket, hogy az európai adófizetők minden egyes euróját szabályosan és átlátható módon költsék el"

– mondta Konrad Szymanski, majd hozzátette, hogy a lengyel kormány nyugtalanítónak talál bizonyos javaslatokat, amelyek, úgy tűnik, politikai megítélésen alapulnának, ami egyébként eleve ellentmondana a jogállamiságnak.

A külügyminiszter-helyettes úgy véli, a lengyel kormánynak sikerült megakadályoznia a legradikálisabb támogatáscsökkentési javaslatokat, Lengyelország lehet a kohéziós politika legnagyobb haszonélvezője.

A tervezetben teljesültek Lengyelország és Közép-Európa egyes elvárásai, a teljes kompromisszum eléréséig viszont még nagyon hosszú az út"

– fogalmazott.

Szymanski szerint egyelőre nem kerültek egyensúlyba az Európai Unió régi és új céljai, bár az Európai Bizottság tett bizonyos erre irányuló lépéseket. Aláhúzta: Varsó nem egyezhet bele olyan költségvetésbe, amely nem kiegyensúlyozott módon viszonyulna különböző európai országcsoportok fejlődési érdekeihez.

A politikus ezzel arra utalt, hogy a közép-európai államok rendelkezésére álló költségvetési eszközök egy részét a migráció és a munkanélküliség kezelése céljából átcsoportosítanák a dél-európai országok javára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére