Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lengyel Jog és Igazságosság párt győzött

Forisek Ádám

2019.10.14. 08:08

A lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság párt (PiS) győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat – értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményét.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat megnyerte és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt. A hétfő reggeli első részeredmények alapján, amely főleg a kistelepüléseken született eredményeket összegzi, a PiS a szavazatok 49,3 százalékával győzött. A második a fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) lett 22,3 százalékkal, a harmadik a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint a kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali szövetség 10,9 százalékkal. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott. Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra. Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szempontjából ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Jog és Igazságosság párt megnyerje ezt a választást. Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz „olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk.”

Ahogy eddig Lengyelország mindig számíthatott Magyarországra, „mi is számíthatunk lengyel barátaink támogatására” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére