Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A külső határokat minden körülmények között meg kell védeni”

888.hu - MTI

2020.03.05. 09:26

Nyilatkozatot fogadtak el szerdai rendkívüli ülésükön az európai uniós belügyminiszterek, és ebben azt az évek óta hangoztatott magyar álláspontot is kimondták, hogy az Európai Unió külső határait minden körülmények között meg kell védeni – mondta a Törökország és Görögország határán kialakult migrációs helyzetre utalva szerdán Brüsszelben Pintér Sándor belügyminiszter.

A tárcavezető elmondása szerint Görögország Törökországgal közös határán rendkívüli helyzet alakult ki, óriási nyomás nehezedik Görögországra, amelyet az is súlyosbított, hogy a migránsok megtámadták a görög határőröket. A görög kormány ezért segítséget kért az Európai Uniótól.

Tájékoztatása szerint Magyarország felajánlotta, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) keretében 65 fős segítséget biztosít Görögországnak a határvédelemben. Közölte azt is, a rendkívüli ülésen megszavazták, hogy az EU 350 millió euró (mintegy 117,5 milliárd forint) azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtson Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Pintér Sándor szerint Görögország egyértelműen kinyilvánította, hogy hatóságai a határvédelemre összpontosítanak, így a megnövekedett migrációs nyomás ellenére másfajta segítséget nem kér. A tanácsülésen ezért nem került szóba a menekültek tagországok közötti kvóták szerinti elosztásának kérdése.

Az Európai Unió belügyi tanácsa által közreadott zárónyilatkozat szerint a tagállamok szolidaritásukat fejezték ki Görögországgal, és határozottan elutasították, hogy a migránsokat és menekülteket, valamint a migrációs nyomást Törökország saját politikai céljainak elérésére használja fel.

Támogatják a nyomás alatt álló határszakaszok védelmét, többek között a Frontex eszközállományának gyarapításával és létszámának növelésével. Támogatják továbbá az Európai Bizottságnak a görög határvédelem és a migrációs feladatok jelentette kiadásokhoz való, összesen 700 millió eurót kitevő finanszírozását.

„A migránsokat nem szabad arra ösztönözni, hogy a szárazföldi vagy a tengeri határok illegális átlépésének kísérletével az életüket veszélyeztessék” – fogalmaztak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére